27/10/10

Η EE απαγορεύει την κλωνοποίηση ζώων για παραγωγή τροφίμων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προτείνει προσωρινή αναστολή της κλωνοποίησης των ζώων για την παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ.

Επιπλέον, η Κομισιόν σχεδιάζει να αναστείλει προσωρινά τη χρήση κλωνοποιημένων εκτρεφόμενων ζώων και τη διάθεση στην αγορά τροφίμων από κλώνους.
Όλα τα προσωρινά μέτρα θα αναθεωρηθούν ύστερα από πέντε χρόνια.
Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία συστήματος ιχνηλασιμότητας για εισαγωγές αναπαραγωγικών υλικών για κλώνους, όπως είναι το σπέρμα και τα έμβρυα κλώνων.

Το σύστημα θα επιτρέπει στους εκτροφείς ζώων και στον γεωργικό κλάδο να δημιουργήσουν βάση δεδομένων με τα ζώα που θα γεννηθούν από αυτά τα αναπαραγωγικά υλικά.
«Η ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα είναι η απάντηση στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών για τη δρομολόγηση ειδικής πολιτικής της ΕΕ σχετικά με αυτό το ευαίσθητο θέμα, τόνισε σε δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία και την Πολιτική για την Προστασία των Καταναλωτών, John Dalli.
« Πιστεύω ότι η προσωρινή αναστολή αποτελεί μια ρεαλιστική και εφικτή λύση που ανταποκρίνεται στα σημερινά θέματα καλής διαβίωσης των ζώων» προσέθεσε ο κ. Dalli, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η πρόταση δεν θα αναστείλει την κλωνοποίηση για χρήσεις όπως η έρευνα, η διατήρηση ειδών που κινδυνεύουν να αφανιστούν ή η χρήση ζώων για την παραγωγή φαρμάκων.
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2008 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την πλήρη απαγόρευση της κλωνοποίησης.
Έναν χρόνο αργότερα, προκειμένου να επιτευχθεί μια ευρύτερη άποψη του θέματος, το Συμβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση.
Σύμφωνα με τον επίτροπο Dalli, η σχετική έκθεση αναμένεται να υποβληθεί μέχρι το τέλος του 2010.
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου