10/10/10

Θα ανάψουν… μαγκάλια στο σχολείο!

Κομμένο το φυσικό αέριο στο 14ο Λύκειο.
 Αδυνατεί να εξοφλήσει τον λογαριασμό, που ανέρχεται σε 17.000 ευρώ.
Με αγωνία περιμένει τη σημερινή απάντηση από την Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Λυκείου, που βρίσκεται στην οδό Σοφούλη, στο Ντεπώ, και συστεγάζεται με το 21ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, καθώς το αέριο -κι ενώ ήδη πιάσανε τα πρώτα κρύα- είναι κομμένο, αφού οι λογαριασμοί είναι απλήρωτοι και οι μαθητές θα αρχίσουν να... τουρτουρίζουν!
"Έχει γίνει πρόταση στην εταιρεία να δώσουμε 3.000 ευρώ, έναντι του ποσού που χρωστάμε, ενώ από τον δήμο Θεσσαλονίκης μας υποσχέθηκαν άλλα 7.000 ευρώ προκειμένου να καλύψουμε όλη τη δαπάνη. Δυστυχώς, έχουμε κακό προηγούμενο, αφού και πέρυσι δώσαμε κάποια χρήματα έναντι. Σημειώστε ότι το συνολικό χρέος του σχολείου σε φυσικό αέριο από προηγούμενες χρονιές ανέρχεται σε 17.000 ευρώ", εξηγεί στη "Μ" το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Λυκείου Θεσσαλονίκης Κ. Θεοδωράκογλου. Κι ενώ η αγωνία γονέων και μαθητών κορυφώνεται, καθώς το σχολείο κινδυνεύει να μείνει χωρίς θέρμανση όλο τον χειμώνα, χθες οι μαθητές του 14ου, του 21ου και 33 ακόμη γυμνασίων και λυκείων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν κατάληψη.

"Δεν έχουμε θέρμανση, ούτε καθαρίστρια, ούτε καθηγητές. Λείπουν σε ορισμένα τμήματα φιλόλογοι και μαθηματικοί", λένε οι μαθητές του 14ου Λυκείου, που συνεχίζουν εδώ και χρόνια να φοιτούν σε διπλή βάρδια. Το θέμα ενδέχεται να διευθετηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίας ώστε μέσω διαγωνισμού που θα προκηρύξει η σχολική επιτροπή να ανατεθεί η καθαριότητα σε κάποιον ιδιώτη. Γενικά, πάντως, η έλλειψη κονδυλίων έχει γονατίσει φέτος τις περισσότερες σχολικές επιτροπές.
Επικίνδυνα κτίρια και υπεράριθμες αίθουσες
Το 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης(φωτογραφία), στην οδό Κριεζώτου, έχει τμήματα με 28-30 μαθητές. "Αυτό είναι καταστροφικό, ειδικά για τους μαθητές της Γ΄ λυκείου. Και δύο μαθητές να λείπουν, το μάθημα γίνεται πιο άνετα", λέει καθηγήτρια που υποστηρίζει, όπως λέει, τα αιτήματα της κατάληψης. Οι μαθητές του Πειραματικού Σχολείου, που συστεγάζεται με το 5ο ΓΕΛ, εμποδίζονται από την κατάληψη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν μάθημα. "Κάθε τμήμα έχει περισσότερους από 27 μαθητές", εξηγούν. Στην προκειμένη περίπτωση, οι υπεράριθμες τάξεις δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Από τις αίθουσες, που κάποτε είχαν άλλη χρήση, πέφτουν σοβάδες, ενώ δεν υπάρχουν χώροι ούτε για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες της τάξης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές στριμώχνουν τις καρέκλες τους τη μία δίπλα στην άλλη, για να χωρέσουν όλοι!
Η ίδια εικόνα, και η ακόμα πιο απεχθής, με τις πρόσθετες αίθουσες kibo’s, καταγράφεται σε πολλά σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Χθες, στη δυτική πλευρά της πόλης τελούσαν υπό κατάληψη έξι σχολεία.
Την ίδια ώρα, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Η συμμετοχή ωστόσο των εκπαιδευτικών τόσο στην πορεία που διοργανώθηκε στο κέντρο της πόλης όσο και στην απεργιακή κινητοποίηση ήταν πολύ μικρή - κυμάνθηκε στο 12%.  
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Στελίνα Μαργαριτίδου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου