10/10/10

Πιγκουίνος γίγαντας και πολύχρωμος

Ενας φοιτητής ανακάλυψε στο Εθνικό Πάρκο Παράκας του Περού απολιθώματα ενός αρχαίου ζώου και οι αμερικανοί παλαιοντολόγοι που κλήθηκαν να τα μελετήσουν διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι πρόκειται για ένα άγνωστο ως σήμερα είδος πιγκουίνου. 

Ο πιγκουίνος ονομάστηκε Ιnkayasu paracasensis, που σημαίνει ο «βασιλιάς του νερού», τίτλος που περιγράφει την πραγματικότητα αφού είχε μέγεθος σχεδόν διπλάσιο από αυτό των σημερινών πιγκουίνων και ήταν προφανώς κυρίαρχος στις περιοχές όπου ζούσε. Ο Ιnkayasu, που ζούσε πριν από 36 εκατ. χρόνια, είχε ύψος γύρω στα 1,6 μέτρα ενώ διέθετε ένα εντυπωσιακό φτέρωμα σε χρώμα κόκκινο-καφέ και γκρι. 

Το ράμφος του ήταν μακρύ και ευθύ και φυσικά πολύ μεγαλύτερο από αυτό των σύγχρονων πιγκουίνων. Η παρουσία των καλοδιατηρημένων φτερών πάνω στον σχεδόν πλήρη σκελετό που βρέθηκε δείχνει ότι τα φτερά εμφανίστηκαν πολύ νωρίς στην εξέλιξη των πιγκουίνων. Ως τώρα οι επιστήμονες δεν γνώριζαν τίποτε για τα φτερά και τα χρώματά τους στους αρχαίους πιγκουίνους. Εκτιμούν μάλιστα ότι η μετατροπή των χρωμάτων του φτερώματος από κόκκινο-καφέγκρι στο σημερινό μαύρο-άσπρο έγινε αρκετά πρόσφατα. 
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου