10/10/10

Νέο πρόγραμμα και στην Α' Λυκείου

Μειώνονται σε 24 (από 32 σήμερα) οι ώρες των υποχρεωτικών μαθημάτων
Αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα προκαλούν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου. Το σχέδιο για τη Β΄ και τη Γ΄ τάξη, που παρουσίασε η «ΗτΣ» (2 Οκτωβρίου), προκαλεί τις ενστάσεις των επιστημονικών ενώσεων των εκπαιδευτικών για τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών, της Πληροφορικής, αλλά και της Ιστορίας των οποίων οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται σημαντικά. Πάντως, στην ίδια «φιλοσοφία» κινείται και το νέο πρόγραμμα σπουδών της Α΄ τάξης Λυκείου το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διαρθρώνεται ως εξής: Μειώνονται σε 24 (από 32 σήμερα) οι ώρες των υποχρεωτικών μαθημάτων. Παράλληλα, αυξάνονται σε 10 (από 2 σήμερα) οι ώρες μαθημάτων που μπορούν οι μαθητές να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερις θεματικές ενότητες και προστίθενται δύο ώρες κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Στο υποχρεωτικό πρόγραμμα σπουδών, βάρος δίνεται στη γυμναστική και τα αγγλικά. Ταυτόχρονα, διατηρείται η διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, της Ιστορίας, των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Χημείας.

Στα υποχρεωτικά μαθήματα δεν περιλαμβάνονται οι Αρχές Οικονομίας, η Τεχνολογία (τα οποία γίνονται μαθήματα επιλογής) και ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός.
Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μαθήματα από τέσσερις ομάδες: Αρχαιογνωσία, Ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, Τέχνη και Πολιτισμό, Ξένες Γλώσσες. Μαθήματα επιλογής γίνονται:
Ως επιλογής προστίθενται και νέα μαθήματα, όπως: Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, Ιστορία της τέχνης, Κοινωνιολογία κ.ά..
Επίσης, υπάρχουν και δύο ώρες για δραστηριότητες που αφορούν σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών στη Β΄ και Γ΄ τάξη Λυκείου προβλέπει 12 ώρες διδασκαλίας υποχρεωτικών μαθημάτων, 21 ώρες διδασκαλίας μαθημάτων επιλογής και 2 ώρες για δραστηριότητες.
Το πρόγραμμα σπουδών «μονοπωλούν» τα θεωρητικά μαθήματα καθώς και οι ξένες γλώσσες, οι ώρες διδασκαλίας των οποίων αυξάνονται σημαντικά. Αντίθετα, δραστική -σύμφωνα με εκτιμήσεις από 50% έως και 70%- είναι η μείωση των ωρών διδασκαλίας στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών, όπως είναι η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
Πηγή: Ημερησία (Χαρά Καλημέρη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου