6/10/10

Υπεράριθμα τμήματα και ωράριο - λάστιχο

Σε καταγγελίες για τμήματα με υπεράριθμους μαθητές και για καταστρατήγηση του ωραρίου των καθηγητών προέβησαν χτες οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που είχαν με την υφυπουργό Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου.
Οι καθηγητές παρουσίασαν στοιχεία στην υφυπουργό, σύμφωνα με τα οποία 368 τμήματα σε 270 γυμνάσια και λύκεια λειτουργούν με 28-30 μαθητές, ενώ υπάρχουν και περίπου 30 τμήματα με πάνω από τριάντα μαθητές, φαινόμενο που παρουσιάζεται κυρίως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θράκη.
Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν επίσης τη διαμαρτυρία τους για την καταστρατήγηση του ωραρίου τους, καθώς φέτος πολλοί καθηγητές, προκειμένου να συμπληρώσουν το διδακτικό τους ωράριο απασχολούνται και σε δημοτικά σχολεία.

Από την πλευρά της η υφυπουργός, αναφερόμενη στο θέμα των επιπλέον μαθητών σε σχολικές αίθουσες, δήλωσε ότι θα το ερευνήσει και θα πράξει τα δέοντα, ενώ σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών δήλωσε ότι όσοι είναι αποσπασμένοι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να ακολουθούν το ωράριο αυτής της βαθμίδας, ενώ όσοι είναι με διάθεση (δηλαδή συμπληρώνουν ώρες) θα κάνουν το ωράριο που προβλέπει ο νόμος για τους καθηγητές.
Ελλείψεις
Σε αναστολή της λειτουργίας τους προχωρούν το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου (6-8 Οκτωβρίου) και το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών (4-8 Οκτωβρίου).
Οι διοικήσεις των τμημάτων υποστηρίζουν ότι τους έχουν διατεθεί μόλις 4 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί (σε κάθε τμήμα), προκειμένου να καθοδηγήσουν την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διδασκαλιών τους στα δημοτικά σχολεία. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι στο Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης υπάρχουν μόλις 30 διδάσκοντες για την εκπαίδευση 2.000 ενεργών φοιτητών.
Προσλήψεις αναπληρωτών
Την πρόσληψη 1.072 αναπληρωτών εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και 67 ειδικής αγωγής, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας. Οι 1.072 εκπαιδευτικοί αφορούν τους κλάδους ΠΕ01.00, ΠΕ02.00, ΠΕ03.00, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02, ΠΕ04.04, ΠΕ17.02, ΠΕ17.03, ΠΕ17.06, ΠΕ17.07 και Π34 για τα σχολεία Γενικής Παιδείας και ΠΕ16.01, ΠΕ16.02, ΠΕ17.14 και ΤΕ16 με μουσική ειδίκευση για τα Μουσικά Σχολεία. Οι σχετικοί πίνακες με τα ονόματα όσων προσλαμβάνονται είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου