27/10/10

Η κρίση ωθεί τα παιδιά στο περιθώριο

Ποινές σε 2.342 παιδιά επιβλήθηκαν την περίοδο 2008-2009 έναντι 1.876 την προηγούμενη χρονιά για αδικήματα από ναρκωτικά, ληστείες και κλοπές έως τροχαίες παραβάσεις και πώληση πλαστών CD.

Ανησυχητικά μηνύματα μεταδίδει ο χάρτης της εγκληματικότητας ανηλίκων στην Αττική, καθώς αυξήθηκαν οι υποθέσεις με δράστες παιδιά, για τις οποίες το Δικαστήριο Ανηλίκων της Αθήνας επέβαλε καταδικαστικές αποφάσεις. Ο Σύνδεσμος της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που πλήττει και τους ανηλίκους.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία των Επιμελητών Ανηλίκων, η χρονική περίοδος 2008-2009 υπήρξε χειρότερη από την προηγούμενη χρονιά, καθώς σε 2.342 ανήλικους παραβάτες επιβλήθηκαν ποινές, έναντι 1.876 ανηλίκων που είχαν καταδικαστεί τον προηγούμενο χρόνο. Εάν συνυπολογιστεί και η λεγόμενη «γκρίζα» εγκληματικότητα ή «σκοτεινός αριθμός εγκληματικότητας», που αφορά περιπτώσεις που δεν φτάνουν ποτέ στο δικαστήριο, επειδή δεν συλλαμβάνονται, τότε η εικόνα είναι ακόμη πιο ανησυχητική.
Ναρκωτικά, ληστείες και κλοπές, όπως και τα αδικήματα που αφορούν αλλοδαπούς έρχονται σε πρώτο πλάνο, ενώ όπως προκύπτει από τους πίνακες της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων έκαναν θραύση οι τροχαίες παραβάσεις με δράστες ανηλίκους, η πώληση πλαστών CD καθώς και η... επαιτεία, η οποία θεωρείται ποινικό αδίκημα!

Ακόμη πιο σκοτεινός προδιαγράφεται ο ορίζοντας για τη χρονιά που διανύουμε καθώς και για τις δύο επόμενες, οπότε θα φανούν με αριθμούς και τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στη διαμόρφωση της παιδικής εγκληματικότητας. Οπως είπε στο «Εθνος» η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιμελητών Ανηλίκων, Ευαγγελία Δελαβέκουρα, «από την εμπειρία μας (και όχι ακόμα από τα στατιστικά δεδομένα), η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά των ανηλίκων, όπως όλη την ελληνική κοινωνία. Εχει επιφέρει ανεργία ή μείωση του ωραρίου εργασίας ακόμα και στους ανηλίκους αλλά και στις οικογένειές τους, τα προγράμματα επιδοτούμενων θέσεων του ΟΑΕΔ για ανήλικους παραβάτες έχουν διακοπεί, με αποτέλεσμα το βιοτικό επίπεδο να έχει υποβαθμιστεί και οι προσδοκίες για βελτίωση της ζωής τους να ελαττώνονται».
«Επιπλέον», συμπλήρωσε, «οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες που κοστίζουν περιορίζονται, ο θεσμός του σχολείου (κυρίως στις οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο) απαξιώνεται ακόμα περισσότερο, οπότε οι ανήλικοι αποκλείονται από προγράμματα επιμόρφωσης και ουσιαστικά περιθωριοποιούνται ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο ευάλωτοι σε κοινωνικούς και ηθικούς κινδύνους».
Αγκάθι οι ελλείψεις
Δυσκολεύουν την κατάσταση οι ελλείψεις σε προσωπικό επιμελητών ανηλίκων ανά την Ελλάδα, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εκτελούν και χρέη γραμματέων, αφού όσοι απασχολούνταν δούλευαν με συμβάσεις που έληξαν...
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Δικαστηρίου Ανηλίκων, οι νέοι παραβάτες είναι στην πλειονότητά τους αγόρια, αφού από τους 3.114 ανηλίκους που παραπέμφθηκαν σε δίκη μεταξύ 2008-2009 από το Μονομελές και το Τριμελές Δικαστήριο 2.994 ήταν γένους αρσενικού και μόλις 120 τα κορίτσια.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και την προηγούμενη χρονιά, αφού από τους 3.307 ανηλίκους, οι οποίοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι, 3,134 ήταν αγόρια και 173 κορίτσια.
Πιο ανησυχητική από κάθε άλλη φορά εμφανίζεται η κατάσταση με παιδιά που καταδικάστηκαν για υποθέσεις ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι ανήλικοι που καταδικάστηκαν το 2008-2009 για αγορά, κατοχή, πώληση και χρήση ναρκωτικών ήταν... πέντε φορές περισσότεροι από αυτούς στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους, καθώς από 16 που ήταν οι καταδικαστικές αποφάσεις το χρονικό διάστημα 2007-2008, την αμέσως επόμενη χρονιά (2008-2009) αυξήθηκαν στις 81!
Η εθνικότητα είναι ακόμη ένας παράγοντας που προβάλλεται στους πίνακες της εγκληματικότητας ανηλίκων, με τους αλλοδαπούς καταδικασθέντες να χτυπούν... κόκκινο, γεγονός που σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στο ότι οι παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών (παράνομη είσοδος, ψευδή πιστοποιητικά κ.λπ.) είναι στις πρώτες θέσεις του πίνακα παραβατικότητας.
Πηγή: Έθνος (Μαίρη Μπενεα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου