13/10/10

Ακάλυπτοι από τα Ταµεία τους χιλιάδες βαρέως ή χρονίως ασθενείς

Πληρώστε από την τσέπη σας!

Από την τσέπη τους πληρώνουν χιλιάδες ασθενείς µε χρόνια νοσήµατα τις περικοπές των ασφαλιστικών ταµείων και την απουσία κοστολόγησης σύγχρονων θεραπειών.

Καρκινοπαθείς, διαβητικοί, ασθενείς µε νεοπλασµατικές ασθένειες αλλά και άτοµα µε αναπηρίες πληρώνουν ακριβά την απαραίτητη για τη ζωή τους ιατροφαρµακευτική φροντίδα, αφού η κατά τα άλλα δηµόσια υγεία δεν καλύπτει τις δαπάνες περίθαλψης.

Ανιση είναι η µάχη που δίνουν οι έλληνες ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, οι οποίοι εγκλωβισµένοι στον απαρχαιωµένο εξοπλισµό των δηµόσιων νοσοκοµείων αναζητούν λύσεις στον ιδιωτικό τοµέα. Τα Ταµεία δεν έχουν ορίσει την τιµή για τον συνολικό σχεδιασµό της θεραπείας, µε αποτέλεσµα να καταβάλλουν µόλις 1.000 - 1.500 για τον κύκλο των ακτινοθεραπειών την ώρα που ο λογαριασµός ξεπερνά ακόµη και τις 7.000 ευρώ. Δεν παίρνουν πίσω ούτε ένα ευρώ 

«Η µόνη πράξη που έχει κοστολογηθεί (άρα πληρώνεται από όλα τα Ταµεία) είναι η ακτινοθεραπευτική συνεδρία. Ολα όσα πρέπει να γίνουν για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της θεραπείας, όπως ο τρισδιάστατος σχεδιασµός, η εξοµοίωση, η κατασκευή εξατοµικευµένων blocks προστασίας, δεν έχουν ακόµη κοστολογηθεί» λέει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού - Ογκολογικού Τµήµατος του Νοσοκοµείου Αλεξάνδρα κ. Γιώργος Πισσάκας.

Το αποτέλεσµα είναι οι ασφαλισµένοι του Δηµοσίου να πληρώνουν ακόµη και για τηθεραπεία τους στο ΕΣΥ: οι καρκινοπαθείς καταβάλλουν από 270 έως και 400 ευρώ, χωρίς να παίρνουν πίσω ούτε ένα.

Τα καλά νέα σύµφωνα µε τον κ. Πισσάκα είναι ότι η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων για την αντιµετώπιση του καρκίνου πέρασε πλέον στις προτεραιότητες του υπουργείου. Περικοπές και στα µαξιλάρια! 
Στο µεταξύ, όπως καταγγέλλει η Εθνική Συνοµοσπονδία Ατόµων µε Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ), στο µισό έκοψε τις παροχές το Ταµείο Ελεύθερων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ) για την κάλυψη των «διαλειπόντων καθετηριασµών» (σύστηµα για την ουροσυλλογή και αντιµετώπιση ουρολοιµώξεων) των τετραπληγικών. Ετσι, οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι περίπου 450 ευρώ τον µήνα. Περικοπές έκανε πρόσφατα και το ΙΚΑ στα µαξιλάρια κατάκλισης – κοστίζουν 580 ευρώ, το Ταµείο όµως καλύπτει δαπάνη 320 ευρώ.

Οι ειδικές αιµατολογικές 
Βαθιά το χέρι τους στην τσέπη βάζουν και οι ασθενείς µε αιµατολογικές παθήσεις για µία σειρά εξειδικευµένων εξετάσεων, καθώς η καθεµία από αυτές κοστίζει τουλάχιστον 250 ευρώ, αλλά τα Ταµεία δεν έχουν προνοήσει για την κάλυψή τους. «Πρόκειται για εξετάσεις που επιβάλλονται ως αναγκαίες από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας, και όµως δεν καλύπτονται έως και σήµερα. Αυτός είναι και ο λόγος που αποστείλαµε σχετικό αίτηµα, εκτός από το υπουργείο Υγείας, στον Συνήγορο του Πολίτη και στον Επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης» λέει ο κ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης, αναπληρωτής καθηγητής Αιµατολογίας και µέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αιµατολογικής Εταιρείας.

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

κοστίζει ακριβά, καθώς οι ασφαλισµένοι του Δηµοσίου π.χ. πληρώνουν ακόµη και για τη θεραπεία τους στο ΕΣΥ

Σε 15 ηµέρες θα βρει λύση το ΙΚΑ για τα παπούτσια

ΕΝΤΟΣ 15 ηµερών καλείται να καθορίσει η ειδική επιτροπή που θα συστήσει το ΙΚΑ τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διάθεση των θεραπευτικών υποδηµάτων στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη. Η ανακοίνωση αυτή έγινε µετά την κατακραυγή που προκάλεσε η προηγούµενη απόφαση του ΙΚΑ, µε την οποία απαντούσε στους ασθενείς ότι ο ακρωτηριασµός τους συνέφερε οικονοµικά το Ταµείο.

Η κάλυψη του κόστους των ειδικών υποδηµάτων (η τιµή τους είναι 250 - 350 ευρώ) για τους διαβητικούς είναι ένα πάγιο αίτηµα των ασθενών, δεδοµένου πως αντιµετωπίζουν δύο έως και τέσσερις φορές µεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ακρωτηριασµό λόγω επιπλοκών.

Ετσι, η απορριπτική απάντηση που έλαβαν προκάλεσε αγανάκτηση στους ασφαλισµένους. «Επειτα από εµπεριστατωµένη έρευνα, καταλήξαµε στο συµπέρασµα ότι µε τη χρήση των διαβητικών παπουτσιών δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασµός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα - δύο χρόνια και το αναµενόµενο όφελος θα είναι µικρότερο από το προβλεπόµενο κόστος. Εποµένως το συγκεκριµένο είδος δεν χορηγείται από το Ιδρυµα», ήταν η απόφαση του ΙΚΑ.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τις πρώτες υποσχέσεις για αποκατάσταση της αδικίας από το Ιδρυµα ως θετικό βήµα, επισηµαίνουν όµως ότι έχει χαθεί ήδη πολύτιµος χρόνος, αφού η εµπειρία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει δείξει εδώ και χρόνια πως η πρόληψη συµφέρει.

Σύµφωνα µε τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας και διαβητολόγο στο Λαϊκό Νοσοκοµείο κ. Νίκο Τεντολούρη, στη χώρα µας γίνονται – σύµφωνα µε συντηρητικούς υπολογισµούς – 3.000 ακρωτηριασµοί τον χρόνο. Κι όµως, όπως λένε µε βεβαιότητα οι γιατροί, εφτά στους δέκα ακρωτηριασµούς θα µπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι ασθενείς ήταν σωστά εκπαιδευµένοι και λάµβαναν τα κατάλληλα µέτρα.

«Το άµεσο και το έµµεσο κόστος ενός ακρωτηριασµού είναι ιδιαίτερα βαρύ για τα ασφαλιστικά ταµεία. Η χειρουργική επέµβαση κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ, ποσό που διπλασιάζεται από µελλοντικές φροντίδες υγείας – τεχνητό µέλος, φυσικοθεραπείες κ.λπ.», εξηγεί ο κ. Τεντολούρης.

Προσθέτει όµως πως τσουχτερό είναι και το κόστος της φροντίδας των πληγών αφού «3.500 ευρώ κοστίζει η φροντίδα, οι ιατρικές επισκέψεις και η φαρµακευτική αγωγή. Εάν κριθεί απαραίτητη η επέµβαση και η νοσηλεία του ασθενούς, τότε το κόστος διπλασιάζεται», προσθέτει ο διαβητολόγος, καταρρίπτοντας µε αυτόν τον τρόπο τα λογιστικά επιχειρήµατα του ΙΚΑ. Ετσι άλλωστε εξηγείται πως εκτός από τις ΗΠΑ, σε χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Αγγλία, το Βέλγιο, η Γερµανία και η Γαλλία, τα ασφαλιστικά ταµεία δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη. Στο πλαίσιο αυτό απασχολούνται ειδικοί ποδίατροι στα νοσοκοµεία – ειδικότητα που δεν έχει ακόµη αναγνωριστεί στη χώρα µας – οι οποίοι εκπαιδεύουν τους ασθενείς να προστατεύουν τα πόδια τους, ενώ στους ασθενείς υψηλού κινδύνου παρέχουν ειδικά υποδήµατα.

Είναι ενδεικτικό πως στη χώρα µας ένα εκατοµµύριο πολίτες έχουν διαγνωσθεί µε σακχαρώδη διαβήτη. Από αυτούς, εκτιµάται πως το 6% – δηλαδή οι 60.000 ασθενείς – έχουν έλκη (πληγές) στα πόδια και άρα διατρέχουν τον κίνδυνο ακρωτηριασµού

Πηγή: Τα Νέα (Μάρθα Καϊτανίδη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου