6/11/10

Το «παγκόσμιο χωριό» έφτασε τα 2 δισ. ψηφιακούς κατοίκους

Χρειάστηκαν γύρω στις δύο δεκαετίες για να φτάσει ο πληθυσμός του Διαδικτύου το ένα δισ. και μόλις 5 χρόνια για να διπλασιαστεί. Σύμφωνα με το ετήσιο δελτίο της ITU (της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιών), στο τέλος του χρόνου κάπου στον κόσμο ένας άνθρωπος θα συνδεθεί στο Διαδίκτυο και θα είναι ο υπ' αριθμόν 2.000.000.000 κάτοικος του «ψηφιακού χωριού», που μόνο χωριό δεν θα πρέπει να λέγεται πια.

Οι ανισότητες όμως παραμένουν. Το 60% των χρηστών του Διαδικτύου ζουν σε κάποια από τις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, ορισμένες από τις οποίες έχουν περιγράψει ως βασικό ατομικό δικαίωμα την online πρόσβαση.
Φυσικά οι αριθμοί έχουν και αντίθετη ανάγνωση, αφού 2 στους 3 κατοίκους της Γης είναι εκτός Internet. Τα χαμηλότερα ποσοστά διείσδυσης εμφανίζει η αφρικανική ήπειρος, όπου μόλις 1 στους 10 έχει online παρουσία.

Καμιά σχέση με όσα συμβαίνουν στη Ν. Κορέα, τη Σουηδία ή την Ολλανδία, όπου η μη χρήση του Internet συνιστά εξαίρεση. Είναι χαρακτηριστικό πως στις συγκεκριμένες χώρες 8 στα 10 νοικοκυριά είναι συνδεδεμένα και η συντριπτική τους πλειονότητα χρησιμοποιεί κάποιας μορφής ευρυζωνική σύνδεση.
5,3 δισ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας
Την ίδια στιγμή η ITU «μετρά» 5,3 δισ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με τον οργανισμό, το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται από τουλάχιστον ένα δίκτυο και από το σύνολο των συνδέσεων κάτι λιγότερο από 1 δισ. αφορά «γραμμές» κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς.
Φυσικά με τέτοιους αριθμούς είναι πρακτικά αδύνατο να συντηρηθούν οι εκρηκτικοί ρυθμοί αύξησης του παρελθόντος. Τα ποσοστά ανάπτυξης κινούνται πλέον σε μονοψήφια επίπεδα, καθώς διεθνώς είναι εμφανής η ωρίμανση της αγοράς. Τα -όποια- ενθαρρυντικά στοιχεία για τον συγκεκριμένο τομέα αφορούν επιδόσεις των αναπτυσσόμενων χωρών.
Ατμομηχανές Κίνα και Ινδία
Φυσικά Ινδία και Κίνα αποτελούν τις «ατμομηχανές» της αύξησης συνδρομητών, όμως και η αφρικανική ήπειρος δεν τα πηγαίνει τόσο άσχημα. Σύμφωνα με την ITU, το 41% των κατοίκων της Αφρικής χρησιμοποιούν σύνδεση κινητής τηλεφωνίας, πράγμα που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ταχύτερη ανάπτυξη του «κινητού Διαδικτύου» στα επόμενα χρόνια.*
Πηγή: enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου