2/11/10

Θεσσαλονίκη: Δυο πιλοτικά πράσινα σχολεία

Συμμετείχαν στον πρόσφατο διαγωνισμό του σωματείου «Φίλοι του πρασίνου Θεσσαλονίκης» και κέρδισαν το πρώτο βραβείο. Ο λόγος για τους μαθητές του 21ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, που με τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο διαγωνισμό όχι μόνο κέρδισαν το πρώτο βραβείο αλλά θα δουν τα σχολεία τους να... πρασινίζουν.
«Τα σχολεία της Θεσσαλονίκης είναι σαν φυλακές και στα διαλείμματα τα παιδιά είναι εξαγριωμένα. Πιστεύουμε πως οι δυο μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους», σημειώνει ο Γρηγόρης Νικολαΐδης, πρόεδρος του σωματείου «Φίλοι του πρασίνου Θεσσαλονίκης».
Ο χαμένος παράδεισος
Οι «Φίλοι του πρασίνου Θεσσαλονίκης», σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, έκαναν τον πρώτο διαγωνισμό για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς με θέμα το πράσινο. Ο διαγωνισμός έγινε σε συνεργασία με τους δασκάλους της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενώ συμμετείχαν 275 παιδιά. Το θέμα του διαγωνισμού για τα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης είχε τον τίτλο «Η πόλη που ονειρεύομαι - Η πράσινη πόλη» και για τα σχολεία του δήμου Καλαμαριάς το θέμα ήταν «Φυτεύοντας τη γενέθλια γη - Αρχαία Θέρμη».
«Εχουμε σκοπό να επεκτείνουμε το διαγωνισμό και σε άλλους δήμους της πόλης. Φέτος ήταν η πρώτη φορά και, λόγω γραφειοκρατικών κολλημάτων, δεν είχαμε πολύ χρόνο. Θέλουμε επίσης να γίνει ένας αντίστοιχος διαγωνισμός και για τα λύκεια. Να βάλουμε μπροστά την πράσινη στέγη, αφού τα σχολεία προσφέρονται ως κτίρια για κάτι τέτοιο», τονίζει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Τα παιδιά πρέπει να μπουν δυναμικά σε αυτήν την ιστορία. Κάποια στιγμή επισκεφτήκαμε ένα σχολείο όπου τα παιδιά είχαν φτιάξει ένα πανό στο οποίο έγραφαν “Ξυπνήστε γιατί χανόμαστε”. Κανένας ενήλικος δε θα τολμούσε να το κάνει αυτό. Τα παιδιά έχουν πιο καθαρή ματιά. Εδώ και χρόνια κάνουμε εκπαιδεύσεις και ενημερώσεις στα σχολεία, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές».
Ακόμη ένας διαγωνισμός που έχει δρομολογήσει το σωματείο είναι ένας διαγωνισμός βίντεο με θέμα «Κυνηγώντας το χαμένο παράδεισο», όπου χαμένος παράδεισος σημαίνει χαμένοι χώροι πρασίνου. Ο πρόεδρος των «Φίλων του πρασίνου» εξηγεί πως στη Θεσσαλονίκη έχει συντελεστεί ένα πολεοδομικό έγκλημα. Ειδικά το καλοκαίρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη στην οποία δεν μπορεί κανείς να ζήσει. Την κατάσταση επιεβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα οποία στην πόλη αντιστοιχούν μόλις 2,73 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο είναι τα 10 τ.μ. «Στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν 30 τ.μ. πρασίνου. Η ρύπανση είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ ο αέρας δεν ανανεώνεται. Εχουμε φτιάξει τείχη με τις πολυκατοικίες και ο αέρας παραμένει εγκλωβισμένος». Μια από τις προτάσεις του σωματείου είναι να γίνουν πάρκα όλα τα πρώην στρατόπεδα και να μετατραπούν έτσι σε χώρους πρασίνου.
Η πρώτη υιοθεσία πάρκου
Το σωματείο μετρά ήδη επτά χρόνια ζωής. Εχει κάνει πολλές παρεμβάσεις σε θέματα περιβάλλοντος και πρασίνου, ενώ προωθεί τον εθελοντισμό και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Το σωματείο έχει κάνει την πρώτη υιοθεσία πάρκου στην Ελλάδα. «Πρόκειται για την πρώτη υιοθεσία ενός δημόσιου χώρου. Το πάρκο αυτό βρίσκεται δίπλα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Η υιοθεσία είναι ένας διαδεδομένος θεσμός σε πολλές χώρες. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το πάρκο ως σκουπιδότοπο αλλά ως δικό μας χώρο, ένα χώρο που πρέπει να φροντίζουμε», καταλήγει ο κ. Νικολαΐδης.
Πηγή: Αγγελιοφόρος (Παυλίνα Εξαδάκτυλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου