2/11/10

Στον «πάγο» διορισμοί καθηγητών

Στον «αέρα» λόγω της κρίσης βρίσκεται η τοποθέτηση άνω των 1.500 μελών ΔΕΠ με αποτέλεσμα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να στηρίζονται στο έκτακτο προσωπικό. SOS από τις ομοσπονδίες για τα μεγάλα κενά εξαιτίας του μπαράζ πρόωρων συνταξιοδοτήσεων 
Στο... ακουστικό τους αναμένουν πάνω από 1.500 καθηγητές πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, καθώς ενώ έχουν εκλεγεί ως μέλη ΔΕΠ, εκκρεμεί ο διορισμός τους από το υπουργείο Παιδείας. 
 Σε έκτακτο προσωπικό στηρίζεται η διδασκαλία των φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ (φωτογραφία), αφού καθυστερεί ο διορισμός μόνιμων καθηγητών που έχουν εκλεγεί ως μέλη ΔΕΠ
Η δυσμενής οικονομική συγκυρία έχει «παγώσει» την επικύρωση από το υπουργείο Παιδείας των θέσεων μελών ΔΕΠ, με αποτέλεσμα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ χώρας να στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο έκτακτο προσωπικό. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια και από τον μεγάλο αριθμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.


Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι στα τεχνολογικά ιδρύματα από 3.200 μόνιμοι καθηγητές που υπήρχαν πριν από μία τριετία, σήμερα δεν ξεπερνούν τους 2.000.
Από την πλευρά τους, οι ομοσπονδίες πανεπιστημιακών και καθηγητών ΤΕΙ εκπέμπουν «SOS» προς το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διορισμών, καθώς με τα σημερινά δεδομένα και τις ελλείψεις σε προσωπικό, πέφτει η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
«Στο υπουργείο Παιδείας υπάρχουν κατάλογοι με περίπου 800-1.000 καθηγητές οι οποίοι περιμένουν τον διορισμό τους σε θέσεις μελών ΔΕΠ. Φοβόμαστε ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά από πλευράς υπουργείου, τα συγκεκριμένα άτομα θα διοριστούν σε ορίζοντα τριετίας», υπογραμμίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος των πανεπιστημιακών Νίκος Σταυρακάκης.
Ο κ. Σταυρακάκης, μάλιστα, εκτιμάει πως έως τον Απρίλιο ο κατάλογος των υπό διορισμό πανεπιστημιακών σε θέσεις ΔΕΠ, θα έχει φτάσει τους 1.500. Οσον αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, παρατηρείται το φαινόμενο να εγκαταλείπουν καθηγητές τα πανεπιστήμια 3 με 4 χρόνια νωρίτερα.
Στοιχεία 
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα ΤΕΙ, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας καθηγητών Γιάννη Τσάκνη, εκκρεμούν 500-800 διορισμοί. «Φεύγουν συνεχώς καθηγητές χωρίς να αναπληρώνονται. Εχουμε φτάσει στο σημείο το έκτακτο προσωπικό στα τεχνολογικά ιδρύματα να αποτελεί το 65% με 70% επί του συνόλου».
Την ίδια στιγμή, αρκετοί καθηγητές του τμήματος Νομικής του πανεπιστημίου Αθηνών οι οποίοι έχουν εκλεγεί μέλη ΔΕΠ αλλά δεν έχουν διορισθεί στις προκηρυχθείσες θέσεις, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει διάστημα πέραν του ενός έτους από την εκλογή τους, έστειλαν επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, ζητώντας να επανεξετάσουν την απόφασή τους για μη πραγματοποίηση περαιτέρω διορισμών το 2010.
«Εάν δεν πραγματοποιηθούν διορισμοί το έτος 2010, ο αριθμός των αδιόριστων λεκτόρων του τμήματος Νομικής θα υπερβεί το 10% των θέσεων ΔΕΠ.
Οι δυσκολίες του τμήματος, εν όψει του μεγάλου αριθμού των φοιτητών αλλά και της εξειδίκευσης των διδασκόμενων αντικειμένων, που καθιστά δυσχερή την πλήρωση των κενών, είναι προφανείς», αναφέρουν στην επιστολή τους.
Πηγή: Έθνος (Μιχάλης Νιβολιανιτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου