Διαδηλώσεις στην Οξφόρδη, χάπενινγκ στο Λίβερπουλ, κατάληψη του δημαρχείου στο Ντέπφορντ. Εδώ και εβδομάδες διαμαρτύρονται οι φοιτητές στην Αγγλία ενάντια στις περικοπές του προϋπολογισμού για την παιδεία και στην αύξηση των διδάκτρων, την Τετάρτη κορύφωσαν τις κινητοποιήσεις τους με τη μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες διαδήλωση στο Λονδίνο.
Τα βίαια επεισόδια που διαδραματίστηκαν μέσα στα κεντρικά γραφεία του συντηρητικού κόμματος στο Λονδίνο έκαναν γνωστές τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο το κύμα των αντιδράσεων στην πολιτική της νέας κυβέρνησης συνασπισμού προϋπήρχε των τηλεοπτικών ρεπορτάζ και θα συνεχιστεί, όσο παραμένει στο τραπέζι η πρόταση για την αύξηση των διδάκτρων έως τις 9.000 λίρες ετησίως. Μάλιστα, το οξύτερο πολιτικό πρόβλημα θα το έχουν οι Φιλελεύθεροι του Νικ Κλεγκ, του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, καθώς είχαν δεσμευτεί προεκλογικά ότι δεν πρόκειται να αυξήσουν -εν προκειμένω να τριπλασιάσουν- τα δίδακτρα, αλλά αντίθετα να τα καταργήσουν.
Στην Αγγλία είναι περίπου αδύνατον για ένα παιδί από φτωχή οικογένεια να σπουδάσει και εάν τα δίδακτρα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τότε οι ανώτατες σπουδές θα γίνουν απλησίαστες και για τα παιδιά της μεσαίας τάξης. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της BP, λόρδος Μπράουν είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση Κάμερον να απελευθερώσει εντελώς τα δίδακτρα, και να αφήσει τα πανεπιστήμια να τα ανεβάσουν σε όποιο ύψος θέλουν, ωστόσο ο υπουργός Παιδείας Ντέιβιντ Γουίλετς ήθελε να μπει ένα ανώτατο όριο. Αυτή τη στιγμή το ανώτατο όριο είναι 3.920 λίρες τον χρόνο, η κυβέρνηση θέλει να το αυξήσει στις 6.000 λίρες για τα «απλά» πανεπιστήμια και «σε ειδικές συνθήκες» στις 9.000 λίρες.
Με λίγα λόγια τα ελίτ πανεπιστήμια, όπως της Οξφόρδης ή του Κέιμπριτζ, θα έχουν απαγορευτικά δίδακτρα για τους κοινούς θνητούς, οι οποίοι θα αναγκάζονται είτε να επιλέγουν «φθηνότερες» σπουδές είτε απολύτως τίποτε.
Βέβαια, η κυβέρνηση Κάμερον προσπαθεί να «χρυσώσει» το χάπι για τους επίδοξους φοιτητές, αλλάζοντας τη ρύθμιση για τα φοιτητικά δάνεια: «Αυτή τη στιγμή οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων που έχουν πάρει δάνειο για τα δίδακτρα αρχίζουν να το αποπληρώνουν μόλις το εισόδημά τους ξεπεράσει τις 15.000 λίρες τον χρόνο. Με τη νέα ρύθμιση θα ανεβάσουμε το όριο στις 21.000 λίρες, ενώ θα αυξήσουμε το πρόγραμμα των εθνικών υποτροφιών στα 150 εκατομμύρια λίρες. Οι υποτροφίες αυτές απευθύνονται σε ταλαντούχους μαθητές από φτωχές οικογένειες», δηλώνει ο Γουίλετς.
Ωστόσο, ο Γουίλετς δεν πείθει τους φοιτητές. Όταν τριπλασιάζονται τα δίδακτρα, τριπλασιάζονται και τα χρέη, όσων δεν έχουν πλούσιους γονείς για τους πληρώσουν τις σπουδές τους.
Επιπλέον, όλο και περισσότεροι φοιτητές στην Αγγλία δυσανασχετούν με την πολιτική της κυβέρνησης να διατηρήσει την επιδότηση μόνο των σχολών Θετικών Επιστημών, Ιατρικής και των Μηχανικών και να περικόψει άγρια τα κονδύλια για τις Θεωρητικές Επιστήμες.
Πηγή: Αυγή (Κ. ΜΠ.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου