19/11/10

Χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους στην Ιταλία ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν χθες στις μεγάλες ιταλικές πόλεις - Ρώμη, Μιλάνο, Φλωρεντία, Παλέρμο κ.α. ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που προάγει η Κυβέρνηση στα πανεπιστήμια αλλά και στον προϋπολογισμό λιτότητας που δρομολογεί  ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Συνολικά 100 διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε ολόκληρη την Ιταλία.
Απέναντι στην καλπάζουσα οικονομική κρίση, η ιταλική κυβέρνηση έσπευσε να υιοθετήσει μία σειρά από νόμους λιτότητας για την επόμενη διετία, με στόχο να εξοικονομήσει 9 δισ. ευρώ. Συνέπεια των περικοπών θα είναι η μείωση 130.000 θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση μέσα στην πενταετία 2009-13
Οι αντιμεταρρυθμίσεις προβλέπουν κυρίως συγχώνευση των μικρότερων ιδρυμάτων και την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια  manager οι οποίοι θα επιβάλουν δίδακτρα και θα επιβάλουν στα πανεπιστήμια τους νόμους της αγοράς.

Στη Ρώμη, η διαδήλωση που ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο Σαπιέντσα με προορισμό την Πλατεία Ναβόνα, είχε ως κύριο σύνθημα το «ποιο μέλλον μέσα από τα ερείπια;».
Στο Παλέρμο, οι 7.000 -σύμφωνα με τους οργανωτές- διαδηλωτές, φορούσαν λευκές μάσκες. Μετά την ολοκλήρωση /της κινητοποίησης, οι φοιτητές εισέβαλαν στην Πρυτανεία για να διαμαρτυρηθούν για τη μείωση κατά 90% των επιχορηγήσεων για τις σπουδές.
Στη Φλωρεντία, περίπου 5.000 άτομα, σύμφωνα με τις οργανώσεις, 2.500 όπως υποστηρίζει η αστυνομία, συμμετείχαν στην πορεία κρατώντας επιγραφές με το σύνθημα: «Δημόσιο πανεπιστήμιο, σοβαρή κατάσταση».

Η ιταλική κυβέρνηση υιοθετεί μία σειρά από μέτρα λιτότητας για την επόμενη διετία, με στόχο να εξοικονομήσει 9 δισ. ευρώ, ενώ συνέπεια των περικοπών θα είναι η μείωση 130.000 θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση μέσα στην 5ετία 2009-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου