8/11/10

Σουηδία και Δανία καταγγέλλουν παρακολούθηση πολιτών από τις πρεσβείες των ΗΠΑ

Μετά τη Νορβηγία, Σουηδία και Δανία καταγγέλλουν ότι οι πρεσβείες των ΗΠΑ στα εδάφη τους παρακολουθούσαν πολίτες χωρίς ενημέρωση των τοπικών αρχών.
Και η Σουηδία, μετά τη Νορβηγία και τη Δανία ανακάλυψαν την ύπαρξη και λειτουργία στα εδάφη τους ενός αμερικανικού προγράμματος παρακολούθησης του πληθυσμού και των σκανδιναβικών χωρών, αναφέροντας ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ασφαλείας αλλά καταγγέλλοντας την μυστικότητα με την οποία ενήργησαν οι ΗΠΑ.
«Μετά από επαφές μεταξύ της πρεσβείας των ΗΠΑ και της σουηδικής ασφάλειας και αστυνομίας επιβεβαιώθηκε ότι η αμερικανική πρεσβεία πήρε μέτρα παρακολούθησης πολιτών παρεμφερή με αυτά που προσφάτως αποκαλύφθηκε ότι υφίσταντο και στη Νορβηγία», ανακοινώθηκε από την Σουηδή υπουργό Δικαιοσύνης, Μπεατρίς Ασκ.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη τα νορβηγικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Όσλο παρακολουθούσε πολίτες από το 2000 και «φακέλωνε» πολλούς εξ αυτών καθώς και όσα άτομα μετείχαν σε πολιτικές διαδηλώσεις.
Παράλληλα, και τα ΜΜΕ της Δανίας ανακοίνωσαν ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη έκανε ακριβώς τα ίδια και στα δανέζικο έδαφος.

Η εξήγησε που έδωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Όσλο, Τίμοθι Μουρ ότι «η μονάδα παρακολούθησης της πρεσβείας δεν στόχευε τη φιλοξενούσα χώρα και του κατοίκους της και ότι στόχος της παρακολούθησης ήταν να αποκαλυφθούν ύποπτες δραστηριότητες εκτός πρεσβείας» δεν ικανοποίησε τις νορβηγικές αρχές που κατηγόρησαν τους Αμερικανούς ότι δεν τις είχαν ενημερώσει για τη λειτουργία αυτού του προγράμματος.
Η αμερικανική παρακολούθηση «διαρκεί ήδη από το 2.000 και ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ούτε η ασφάλεια ούτε η αστυνομία της Στοκχόλμης δεν είχαν ενημερωθεί», κατάγγειλε από την πλευρά της η κ. Ασκ.
«Είναι σημαντικό για τις σχέσεις, να υπάρχει από τις εθνικές αρχές πλήρης γνώση όσων διαδραματίζονται στη χώρα και επίσης σημαντικό οι εθνικές αρχές να λαμβάνουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες. Αντιθέτως, φαίνεται καθαρά ότι εμείς δεν είχαμε όλες τις πληροφορίες και αυτό δεν είναι καλό» επισήμανε η κ.Ασκ.
«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε το πρόγραμμα παρακολούθησης αφορούσε κυρίως την προστασία της αμερικανικής πρεσβείας.....Αντιλαμβανόμεθα ότι οι χώρες που υφίστανται έναν μεγάλο κίνδυνο απειλών λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο επιθέσεων, αλλά αυτά τα μέτρα θα πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο των σουηδικών νόμων και αναμέναμε να υπήρχε ενημέρωση των σουηδικών αρχών» πρόσθεσε η κ. Ασκ ενώ καταλήγοντας επισήμανε ότι «η εισαγγελία της χώρας μας εκτιμά τώρα εάν αυτή η πρακτική (των Αμερικανών) συνάδει με τους σουηδικούς νόμους» .
Από την πλευρά του και ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης Λαρς Μπάρφοεντ διαβεβαίωσε ότι δεν είχε γνώση «καμίας παράνομης δραστηριότητας» από την πλευρά της αμερικανικής πρεσβείας στο έδαφος της Δανίας αλλά διευκρίνισε πως εάν υφίσταντο τέτοιου είδους παρακολουθήσεις, αυτό είναι κάτι που πρέπει να ερευνηθεί και ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα διεξαχθεί μια κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική συζήτηση επί του θέματος.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου