15/11/10

Παιδιά στη χωµατερή των µπλουτζίν

Λεσότο: η πραγµατικότητα πίσω από τις λαµπερές διαφηµίσεις
Στις διαφηµίσεις επώνυµων ρούχων είθισται να πρωταγωνιστούν χαµογελαστά πρόσωπα παιδιών που σφύζουν από υγεία, δείγµα της ευηµερίας του δυτικού κόσµου. Δεν ισχύει το ίδιο για τα παιδιά των αναπτυσσόµενων χωρών, όπου οι εταιρείες κατασκευάζουν τα ρούχα τους. Εκεί, στα παιδικά πρόσωπα καθρεφτίζεται η απελπισία.
Η οκτάχρονη Μοτσελίσι ζει στο Λεσότο, µια µικρή, φτωχή χώρα στη Μαύρη Ηπειρο. Oι πολυεθνικές εταιρείες ρούχων Gap και Levi Strauss έχουν εγκαταστήσει εκεί τις µεγάλες βιοµηχανικές µονάδες τους. Μαζί µε άλλα παιδιά, η Μοτσελίσι ασχολείται καθηµερινά µε το ξεκαθάρισµα σκουπιδιών – παρακαταθήκη των δύο εργοστασίων που βασιλεύουν στο βουνό Κίνγκτοµ της χώρας. Ενα από αυτά έχει µάλιστα κατηγορηθεί για παράνοµη ρίψη τοξικών αποβλήτων – ακόµη και καυστική σόδα – σε κατοικηµένη περιοχή.
Το νερό των ποταµών, λένε αυτόπτες µάρτυρες, έχει ένα ασυνήθιστο µπλε χρώµα που µοιάζει µε βαφή ρούχων – από τους παραπόταµους αντλούν νερό οι κάτοικοι για να πλυθούν και να µαγειρέψουν.

Το ταϊβανέζικων συµφερόντων εργοστάσιο που προµηθεύει τούς δύο αµερικανικούς κολοσσούς ρούχων φέρεται πως «προµηθεύει» επίσης την περιοχή µε βελόνες, ξυράφια και επικίνδυνα χηµικά. Σε αυτές τις χωµατερές, η Μοτσελίσι και οι φίλοι της περνούν τις περισσότερες ώρες της ηµέρας ψαχουλεύοντας µήπως βρουν κάτι που θα µπορούσαν να πουλήσουν... Φτώχεια και AIDS. Το πρώην βρετανικό προτεκτοράτο, παρατηρεί ο Daniel Howden στην «Ιντιπέντεντ», δεν φηµίζεται µόνο για τα γραφικά τοπία του. Είναι εξίσου γνωστό για τη φτώχεια που µαστίζει τους πολίτες και τη ραγδαία εξάπλωση του AIDS – το Λεσότο ανήκει στις χώρες µε τα υψηλότερα ποσοστά της νόσου στον κόσµο. Τον Μάιο του 2000, σε µια προσπάθεια να ενισχυθούν οι οικονοµίες των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής, το αµερικανικό Κογκρέσο υπέγραψε στην Ουάσιγκτον την Πράξη για την Αφρικανική Ανάπτυξη και τις Ευκαιρίες (AGOA). Το φιλόδοξο νοµοσχέδιο προέβλεπε τη δηµιουργία κινήτρων για τις µεγάλες βιοµηχανίες, προκειµένου να επενδύσουν στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη. Μία από αυτές τις βιοµηχανίες είναι και η Nien Hsing, που κατηγορείται για ρίψη τοξικών αποβλήτων στις ορεινές περιοχές του Λεσότο. Η εταιρεία θεωρείται ο µεγαλύτερος παραγωγός µπλουτζίν στην Αφρική. Στο εργοστάσιό της απασχολούνται 9.000 εργαζόµενοι, γεγονός που κάνει την Ουάσιγκτον να µιλάει για µία από τις µεγαλύτερες επιτυχίες της δεκαετίας, από την εποχή που υπογράφηκε η AGOA. Εκτοτε, είναι αλήθεια πως οι εισαγωγές ρούχων από την Αφρική σχεδόν τριπλασιάστηκαν και δηµιουργήθηκαν περίπου 300.000 θέσεις εργασίας παρέχοντας σηµαντική βοήθεια σε περίπου τρία εκατοµµύρια ανθρώπους σε 12 χώρες. Τα βιοµηχανικά απόβλητα της Nien Hsing ωστόσο αποτελούν τη σκοτεινή πλευρά αυτής της προσπάθειας ενίσχυσης του εµπορίου µε την Αφρική.
Το νερό των ποταµών στην περιοχή των εργοστασίων έχει ένα ασυνήθιστο µπλε χρώµα που µοιάζει µε βαφή ρούχων
Ο φωτογραφικός φακός διορθώνει την αδικία
Τα παιδιά του Λεσότο δεν θα πρωταγωνιστήσουν ποτέ στις διαφηµίσεις της Gap ή της Levi Strauss. Οµως, εν ώρα εργασίας, µε φόντο τους απέραντους σκουπιδότοπους ή κρατώντας στα µικροσκοπικά τους χέρια αιχµηρά αντικείµενα, τα απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Ρόµπιν Χάµοντ. Μία από αυτές τις φωτογραφίες τού χάρισε και βραβείο σεδιεθνή διαγωνισµό. Οταν για πρώτη φορά δηµοσιοποιήθηκαν οιεικόνες των παιδιών, οι δύο πολυεθνικές ρούχων έδωσαν εντολήνα διενεργηθούν έλεγχοι στους προµηθευτές τους στο Λεσότο και δεσµεύθηκαν να καθαρίσουν την περιοχή. Εκπρόσωποι της Gap ανακοίνωσαν µάλιστα ότιέθεσαν στους υπευθύνους θέµα ευθύνης για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του εργοστασίου. Και οι υπεύθυνοι της Levi Strauss δήλωσαν «θορυβηµένοι» από τα ευρήµατα.
Πηγή: Τα Νέα (Μάρω Βακαλοπούλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου