27/11/10

Την αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυµότειχο αποφάσισε το ΚΑΣ

Την αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυµότειχο, που κατασκευάστηκε το 1420, αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. 

Πρόκειται για το παλαιότερο οθωµανικό µνηµείο στην Ευρώπη, το σηµαντικότερο στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον αξιόλογα παγκοσµίως, που εντάσσεται στον κατάλογο με τα σημαντικότερα μνηµειακά έργα ισλαµικής τέχνης και αρχιτεκτονικής που έχουν καταρτίσει τα Πανεπιστήµια Χάρβαρντ και ΜΙΤ.
Σύμφωνα με τα Νέα, οι εργασίες αποκατάστασης εστιάζονται στην ξύλινη στέγη του τεμένους, η οποία καλύπτει επιφάνεια ενός στρέμματος. 
Ταλαιπωρηµένη λόγω του ευπαθούς υλικού της, του χρόνου, αλλά και των ιστορικών συγκυριών η ξύλινη στέγη είχε παρουσιάσει προβλήµατα στο παρελθόν. Προσωρινή λύση δόθηκε το 1998 όταν τυλίχτηκε μέσα σε ειδική μεµβράνη που την προστάτευσε από τον ήλιο και τη βροχή. 
Όμως, το 2008 κατέρρευσαν τµήµατα από τον μιναρέ, λόγω κακοκαιρίας, «πληγώνοντας» την προστατευτική µεµβράνη.
«Η συντήρηση του τεµένους είναι ένα θετικότατο βήµα, καθώς είναι ένα μνηµείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μας και σύσσωµη η τοπική κοινωνία ενδιαφέρεται για την ανάδειξή του» είπε στα «ΝΕΑ» ο δήµαρχος ∆ιδυµοτείχου Χρήστος Τοκαµάνης. 
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου