7/11/10

Στους δρόμους οι Πορτογάλοι δημόσιοι υπάλληλοι

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση Σόκρατες είδε το Σάββατο νέα μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Λισαβόνας, ενάντια στις περικοπές μισθών και το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει

Χιλιάδες Πορτογάλοι δημόσιοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Λισαβόνας για να διαδηλώσουν κατά των μέτρων λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και κυρίως τη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα.
"Αρκετά!", "Όχι στην κλοπή των μισθών", "Φτάνουν τα ψέματα!". Αυτά ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν αρχίσει να καταφτάνουν στην πλατεία Μαρκές ντε Πομπάλ, στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας, με λεωφορεία από όλη τη χώρα στις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος). Την ώρα αυτή προβλεπόταν να ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας.
Η διαδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από το κοινό Μέτωπο των Συνδικάτων της Δημόσιας Διοίκησης, θεωρείται μια δοκιμή όσον αφορά την κινητοποίηση των συνδικάτων ενόψει της γενικής απεργίας που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου.
Επίσης είναι η πρώτη λαϊκή κινητοποίηση σε έκταση που διοργανώνεται μετά την παρουσίαση από την κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες του προϋπολογισμού της για το 2011, ο οποίος προβλέπει κυρίως μείωση από 3 ως 10% των μισθών στη διοίκηση και τις δημόσιες υπηρεσίες. Το κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση την Τετάρτη από το κοινοβούλιο, αναμένεται να ψηφιστεί οριστικά στα τέλη του μήνα.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου