23/11/10

Καλλιέργειες βάζουν «φράγμα» στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στη Βρετανία, έδειξε ότι οι καλλιέργειες που αντανακλούν το ηλιακό φως θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξομάλυνση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», οι καλλιέργειες που εκτείνονται σε μεγάλες γόνιμες περιοχές στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν ένα μικρό ποσοστό του ηλιακού φωτός που δέχονται, πίσω στο Διάστημα.
Επίσης, στην εν λόγω μελέτη αναφέρεται ότι κάποια είδη σιταριού, διαθέτουν ισχυρότερη δυνατότητα ηλιακής αντανάκλασης σε σχέση με άλλα.

Η επιλογή των συγκεκριμένων αυτών ειδών θα μπορούσε να προσφέρει στην ευρωπαϊκή ήπειρο σημαντική ανάσα δροσιάς.
Η επικεφαλής της μελέτης δρ Τζόι Σινγκαρέιγερ αναφέρει ότι «Η ιδέα του να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική της αυξημένης αντανάκλασης για τη διαχείριση κλιματικών προβλημάτων, είναι ουσιαστικά πάρα πολύ παλιά, εδώ και αιώνες οι άνθρωποι έβαφαν τους οικισμούς τους σε λευκό χρώμα προκειμένου να αντανακλούν το ηλιακό φως και να διατηρούνται δροσεροί.
Τώρα θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε κάτι τέτοιο εφαρμόζοντάς το σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις ».
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου