Οι νέες άγριες αφαιμάξεις στους μισθούς και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 20% (σε περιπτώσεις οργανισμών όπως το Invest in Greece προγραμματίζονται μειώσεις μέχρι και 61,7%!) θεωρείται ο πρόδρομος του τι μέλλει γενέσθαι και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς εκτιμάται ότι οι αντιδράσεις υπουργών, όπως της Λούκας Κατσέλη, θα καμφθούν ενώπιον της σιδηράς θέλησης των τριών «Π». Των Παπανδρέου, Παπαδήμου και Παπακωνσταντίνου, δηλαδή, που συντάσσονται πλήρως με τις οδηγίες της τρόικας.
Ως «Δούρειος Ίππος» της πλήρους άλωσης των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, που αποτελεί το ζητούμενο των δήθεν διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χρησιμοποιείται για μία ακόμα φορά η εκτίναξη του δημόσιου χρέους, το οποίο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, διαμορφώθηκε στα 336,8 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010, ενώ περίπου το μισό έχει βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα.
Αυτό σημαίνει ότι δάνεια συνολικού ύψους περίπου 186 δισεκατομμυρίων ευρώ η χώρα θα πρέπει να τα αποπληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
"Φύγετε", λέει η Πειραιώς
Κραταιές επιχειρήσεις, άλλωστε, δράττονται της ευκαιρίας για να σπρώξουν στο περιθώριο χιλιάδες εργαζόμενους προτείνοντας αναγκαστικές αργίες, άδειες άνευ αποδοχών ή επαναδιαπραγμάτευση των μισθών προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας για τους μισθωτούς.
Η Τράπεζα Πειραιώς, για παράδειγμα, με ηλεκτρονικό μήνυμα προς όλους τους υπαλλήλους της, που στάλθηκε την περασμένη Παρασκευή, προτείνει «όσοι επιθυμούν, να κάνουν χρήση του προγράμματος sabbatical», δηλαδή να αποχωρήσουν για 2 ή 3 έτη από την εργασία τους, με μείωση των αποδοχών τους από 40% έως 50%.
Στη λήξη του προγράμματος μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, διατηρώντας μάλιστα τον βαθμό που είχαν όταν αποχώρησαν. Προβλέπεται επίσης η καταβολή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος καλοκαιρινής άδειας πάντα με βάση τον νέο τους μισθό. Αναλυτικά η πρόταση προβλέπει για όσους εργαζομένους κάνουν χρήση του προγράμματος για ένα έτος μείωση αποδοχών κατά 40%, για 2 έτη 45% και για τρία έτη 50%. Κατά τη διάρκεια της χρήσης του προγράμματος ο εργαζόμενος δύναται να εργαστεί οπουδήποτε αλλού εκτός από τράπεζα.
«Δεν σκάλωσε»
Η αναβολή για σήμερα το πρωί της συνέντευξης από τους εκπροσώπους της τρόικας (επρόκειτο να δοθεί χθες) πυροδότησε εκ νέου τα σενάρια της χρεωκοπίας, ενώ συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, που ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό Παπακωνσταντίνου «γιατί σκάλωσε», αμέσως μετά την αγωνία του για το «τι νέα από το μέτωπο;».
Απαντώντας στην ερώτηση του Προέδρου "γιατί σκάλωσε η διαπραγμάτευση;", Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "δεν σκάλωσε, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία είναι δύσκολα και χρειάζονται διαπραγμάτευση και αυτό κάνουμε" και πρόσθεσε: "Κάθε φορά προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, όσο το δυνατόν καλύτερα. Και στο παρελθόν διαπραγματευθήκαμε και αποφύγαμε μια σειρά από ζητήματα τα οποία είχαν τεθεί, όπως η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Κάθε φορά κάνουμε μια διαπραγμάτευση, η οποία είναι δύσκολη, από την οποία όμως βγαίνουμε, νομίζω, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πάντα έχοντας στο μυαλό μας ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης διακυβεύεται η επόμενη δόση του δανείου".
Ενός κακού μύρια έπονται
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η διαπραγμάτευση για το αναθεωρημένο Μνημόνιο έχει εστιάσει, κυρίως, στα μεγάλα διαρθρωτικά θέματα, δηλαδή τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον δημόσιο τομέα, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις ΔΕΚΟ, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, τις αλλαγές για την ανταγωνιστικότητα.
Οι επαφές άρχισαν το μεσημέρι του Σαββάτου και κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, επαναλήφθηκαν την Κυριακή και συνεχίστηκαν χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ εξέφρασαν ανοιχτά ενστάσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, καθώς δεν συμφωνούν με τις μετατάξεις προσωπικού, τις οποίες θεωρούν επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, που εμπίπτουν στον κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις».
Παράλληλα ενοχλήθηκαν έντονα από τη στάση του υπουργείου Εργασίας στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων. Μάλιστα για τη δυστοκία των διαπραγματεύσεων ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε έκτακτη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου παρουσία του Λουκά Παπαδήμου.
Η σύνταξη του νέου Μνημονίου έγινε άρθρο προς άρθρο με συχνές διαφωνίες και κάποιες στιγμές παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ένιωθαν, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, να «πατούν σε κινούμενη άμμο».
Από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν πως πρέπει να θεωρείται δεδομένη η θετική αξιολόγηση για την τρίτη δόση των 9 δισ. ευρώ και προσθέτουν πως πλέον τίθενται ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Κι αυτό καθώς η τρόικα ζητά την επίσπευσή τους, κάτι που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο. Άλλωστε από αυτές τις αλλαγές θα κριθεί και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης. Η τρόικα ζητά επίσπευση των διαρθρωτικών μέτρων κατά ένα ή δυο τρίμηνα και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για εφαρμογή των παρεμβάσεων σε νοσοκομεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ.
Άλλωστε η δόση του Μαρτίου του 2011 είναι η μεγαλύτερη του επόμενου έτους φθάνοντας στα 15 δισ. ευρώ, έναντι της τρίτης δόσης των 9 δισ. ευρώ που εκκρεμεί.
Το κείμενο της αξιολόγησης θα πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και το Eurogroup του Δεκεμβρίου για να εκταμιευθούν τα 2,5 δια. ευρώ από το Ταμείο μέσα στον επόμενο μήνα και τα 6,5 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης εντός του Ιανουαρίου του 2011.
Τι ζητάνε
Η τρόικα ζητά μέχρι την επόμενη αξιολόγηση (θα ολοκληρωθεί στις 20 Φεβρουαρίου), που θα κρίνει την τέταρτη δόση του ερχόμενου Μαρτίου ύψους 15 δισ. ευρώ, να έχουν προχωρήσει σε τελικό στάδιο οι μεταρρυθμίσεις:
1. Στη Δημόσια Διοίκηση με τη δημιουργία νέου μισθολογίου, όπου θα ψαλιδίζονται και θα καταργούνται επιδόματα.
2. Στο φορολογικό σύστημα, με την κατάργηση ΔΟΥ και την υιοθέτηση αυστηρότατων ποινών μέχρι και απόλυσης για τους επίορκους εφοριακούς.
3. Στις ΔΕΚΟ, με πλήρη αναδιάρθρωση, η οποία θα προβλέπει μείωση προσωπικού - αποδοχών.
4. Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος προς τρίτους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη σύμφωνα με της απαιτήσεις της Ε.Ε.
5. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ορκωτών λογιστών).
Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται πως άμεσα θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, το οποίο μαζί με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση των φορολογικών δικών θα ψηφιστούν εντός έτους. Στο μέτωπο των ΔΕΚΟ αναμένονται στα μέσα Δεκεμβρίου οι εκθέσεις δύο ελεγκτικών εταιρειών, της Pricewaterhouse Coopers και της Grant Thorton.
Η πρώτη θα πρέπει να δώσει τις προτάσεις της για τον εξορθολογισμό του πλεονάζοντος προσωπικού, της μισθοδοσίας, των εξόδων διοίκησης και λειτουργίας, την επανεξέταση των κανονισμών λειτουργίας και προσωπικού και την επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων. Η δεύτερη θα πρέπει να συγκεντρώσει και να κωδικοποιήσει τα οικονομικά, ώστε να δημιουργηθεί μία ενιαία βάση οικονομικών στοιχείων και πληροφοριών επιλεγμένων ΔΕΚΟ για την τριετία 2007 - 2009. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης θα εμπεριέχουν περικοπές αποδοχών που μπορεί να φθάσουν και το 40%.
Το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του επόμενου έτους, θα προβλέπει ψαλίδισμα και κατάργηση επιδομάτων προκαλώντας νέες απώλειες έως και 20% στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων. Στο μέτωπο των κλειστών επαγγελμάτων στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για να ετοιμάσει νομοσχέδιο «σκούπα».
Σύμφωνα με πληροφορίες για τους δικηγόρους θα προβλέπεται η άρση των περιορισμών που αφορούν την ελάχιστη αμοιβή και την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών σχετικά με το πού μπορούν οι δικηγόροι να δρουν στην Ελλάδα. Για τους φαρμακοποιούς θα αρθούν οι περιορισμοί που αφορούν το ελάχιστο περιθώριο κέρδους. Στους συμβολαιογράφους αναμένεται κατάργηση των ρυθμίσεων περί ελάχιστης αμοιβής και του περιορισμού στον αριθμό των ασκούντων το συγκεκριμένο επάγγελμα. Σε αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές θα προβλέπεται κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών τους.
Ούτε σάλιο
Εάν η Ελλάδα δεν λάβει τα κεφάλαια από την Ε.Ε., σύντομα μετά τις 30 Νοεμβρίου θα ξεμείνει από ρευστό, προειδοποιεί η High Frequency Economics, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Όπως αναφέρει το fund, κομμάτια του Ελληνικού Δημοσίου ενδέχεται να αναγκαστούν να "κατεβάσουν ρολά" έως και την επόμενη εβδομάδα, εάν η χώρα δεν καταφέρει να καλύψει την απόκλιση στα έσοδα, μετά την καθυστέρηση στην καταβολή της προγραμματισμένης δόσης του "πακέτου" από την Ε.Ε.
"Με τη μεγάλη απόκλιση στα φορολογικά έσοδα, οι ανάγκες σε έσοδα είναι σίγουρα μεγαλύτερες από τα 6,5 δισ. ευρώ που αναμενόταν να λάβει η Αθήνα την επόμενη εβδομάδα", αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της Valhalla, σύμφωνα με την έκθεση της HFE.
Πηγή: Αυγή - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου