7/11/10

Σταματά στην Ολλανδία πρόγραμμα για την υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν

Το σχέδιο της Shell να αποθηκεύσει εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στο υπέδαφος μιας ολλανδικής κωμόπολης τελικά ναυάγησε λόγω αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας αναγκάστηκε να ματαιώσει το σχέδιο, αν και επιμένει ότι η υπόγεια αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα είναι ασφαλής και αποτελεσματική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 
«Το πρόγραμμα αποθήκευσης CO2 στο Μπάρεντρεχτ δεν θα προχωρήσει» ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, επικαλούμενο την «παντελή έλλειψη υποστήριξης» από τους κατοίκους.

Το σχέδιο, που είχε λάβει κατ΄αρχήν έγκριση από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφορά την αποθήκευση ενός μέρους από τους 5 εκατομμύρια τόνους CO2 που εκπέμπει το διυλιστήριο της Shell στην περιοχή του Πέρνις, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ευρώπης.
Το διοξείδιο του άνθρακα θα μεταφερόταν στο Μπάρεντρεχτ μέσω αγωγού και θα διοχετευόταν υπό πίεση σε βάθος 1.800 μέτρων, μέσα σε ένα εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου. Εκεί, το αέριο είτε θα διαλυόταν σταδιακά μέσα στα πετρώματα είτε θα αντιδρούσε με ορυκτά, διαβεβαιώνει η Shell.
Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία σκόπευε να αποθηκεύει έτσι 300.000 τόνους CO2το χρόνο για τα επόμενα 30 χρόνια.
Παρά τη ματαίωση του σχεδίου το Άμστερνταμ σκοπεύει να υλοποιήσει αντίστοιχα προγράμματα σε τρεις άλλες περιοχές της χώρας, μεταδίδει το AFP.
Την ακύρωση του προγράμματος της Shell χαιρέτισε η Greenpeace: «Τώρα που η πρακτική της απόρριψης του CO2 εξαφανίζεται από την πολιτική ατζέντα, ανοίγει χώρος για επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας και την καθαρή ενέργεια» σχολίασε η οργάνωση.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου