20/11/10

Κάμερα φωτογραφίζει πίσω από γωνίες

Επιστήμονες του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ κατασκεύασαν μια φωτογραφική μηχανή που μπορεί να φωτογραφίζει ακόμη και πίσω από γωνίες. 
Η κάμερα χρησιμοποιεί πολύ βραχείς και υψηλής έντασης παλμούς λέιζερ για να φωτίσει μια σκηνή, έτσι η συσκευή δημιουργεί μια εικόνα, που περιλαμβάνει ακόμα και αντικείμενα κρυμμένα πίσω από μια γωνία και έξω από το οπτικό πεδίο του φωτογράφου, συλλέγοντας τις ανεπαίσθητες ποσότητες του φωτός λέιζερ που αντανακλώνται από ένα τοπίο ή άλλη σκηνή.
Η φωτογραφική μηχανή χρησιμοποιεί πολύπλοκους αλγόριθμους -παρόμοιους με αυτούς στις ιατρικές τομογραφίες- για να κατασκευάσει ένα πιθανό τρισδιάστατο μοντέλο της γύρω περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των κρυμμένων αντικειμένων και προσώπων πίσω από μια γωνία.

Προς το παρόν, η νέα τεχνική είναι εφικτή μόνο σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες και μπορεί να "μπερδευτεί", αν η προς φωτογράφηση σκηνή είναι πολύπλοκη.
Οι επιστήμονες του εργαστηρίου Media Lab του ΜΙΤ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραμές Ρασκάρ,ευελπιστούν ότι η νέα μηχανή μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, στη ρομποτική όραση και στην ιατρική ενδοσκόπηση.
Στην "καρδιά" της φωτογραφικής μηχανής βρίσκεται ως πηγή φωτός ένα λέιζερ που εκπέμπει παλμούς με συχνότητα 1 femtosecond, δηλαδή ένα εκατομμυριοστό του νανο-δευτερολέπτου ή 0,000000000000001 δευτερόλεπτα. Τέτοια λέιζερ συνήθως χρησιμοποιούνται από χημικούς για την απεικόνιση χημικών αντιδράσεων σε ατομικό ή μοριακό επίπεδο.
"Είναι σαν να έχεις όραση με ακτίνες Χ, χωρίς τις ακτίνες Χ", δήλωσε ο Ρασκάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι όταν ξεκίνησε τη σχετική έρευνα πριν από τρία χρόνια, το σημερινό επίτευγμά του εθεωρείτο αδύνατο από τους άλλους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου