20/11/10

Ο Πανάρετος καθαίρεσε λέκτορα που διορίστηκε από τον πατέρα του

Η πρώτη παρέμβαση σε περίπτωση οικογενειοκρατίας κατεγράφη, χθες, από το υπουργείο Παιδείας. 
Ο υφυπουργός, Γιάννης Πανάρετος, ακύρωσε διορισμό λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά τη διαπίστωση πως πρόεδρος του εκλεκτορικού σώματος που τον έκρινε ήταν ο πατέρας του, ο οποίος απείχε μεν (ως όφειλε) από την επίμαχη συνεδρίαση της εκλογής αλλά είχε εμπλακεί σε άλλα κομμάτια της διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, κατά τον έλεγχο νομιμότητας που άσκησε ο υφυπουργός -όπως εκ νόμου προβλέπεται- επί των πρακτικών εκλογής του συγκεκριμένου λέκτορα, πριν από δύο χρόνια (Ιούνιος 2008), προέκυψε ότι:

«Κατά τα στάδια της διαδικασίας εκλογής, ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος... ορθά ασκούσε καθήκοντα προέδρου κατά τις συνεδριάσεις και υπέγραφε τα σχετικά πρακτικά. Από το περιεχόμενο, όμως, του φακέλου εκλογής διαπιστώθηκε ότι η αρ. πρ. 964/13-6-2008 πρόσκληση προς τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Εκλεκτορικού της Επιτροπής και τα μέλη της γενικής συνέλευσης του Σώματος για τη συνεδρίαση κρίσης της 30-6-2008, απεστάλη (υπεγράφη) από τον πρόεδρο του Σώματος (και πατέρα ενός εκ των υποψηφίων) κ. ... και όχι από τον αναπληρωτή πρόεδρο».
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στη σχετική απόφαση: «Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση τόσο με το γράμμα του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας περί αποχής από οποιαδήποτε ενέργεια, όσο και με το πνεύμα των σχετικών διατάξεων περί αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων.
Εφόσον δε, η πανεπιστημιακή νομοθεσία προβλέπει ρητά την αναπλήρωση του προέδρου του Σώματος από τον αναπληρωτή πρόεδρο, όταν ο πρώτος κωλύεται, η ως άνω υπογραφή της πρόσκλησης από τον πρόεδρο του Σώματος και συγγενούς του υποψηφίου (και τελικώς εκλεγέντος) συνιστά παρατυπία καθόσον δεν προστατεύονται τα απαραίτητα εχέγγυα αμερόληπτης κρίσης».
Εν τω μεταξύ, το σίριαλ με τις λίστες της Ιατρικής Αθηνών μετρά κι άλλα επεισόδια. Η νομική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει απευθύνει σχετικό ερώτημα στην Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων και αναμένει την απάντηση, προκειμένου να δώσει (ή όχι) το πράσινο φως για την αποστολή των ονομάτων στο υπουργείο Παιδείας.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Άννα Ανδριτσάκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου