22% των εταιριών έχει απολύσει προσωπικό. 36% των εταιριών έχει παγώσει τις αποδοχές. 12% των εταιριών θα παγώσει τους μισθούς στο μέλλον. 40% των εταιριών έχει προχωρήσει σε επώδυνες αλλαγές
Έρευνα αποκαλύπτει τη ζοφερή πραγματικότητα για εργαζόμενους και ανέργους
Ελαστική απασχόληση, εργασία κατά περικοπή, τηλεργασία, αλλά και αρνητικό ρεκόρ απολύσεων είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη σύγχρονη πραγματικότητα στην ελληνική αγορά εργασίας. Κι αυτό πλέον προκύπτει από στοιχεία που δίνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις.
Τα ευρήματα οικονομικής έρευνας* που πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, σε πανελλαδικό επίπεδο με τη συμμετοχή 104 από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις αποδεικνύουν ότι ο εργασιακός μεσαίωνας δεν είναι προ των πυλών, αλλά ήδη αποτελεί πραγματικότητα.
Τα ευρήματα οικονομικής έρευνας* που πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, σε πανελλαδικό επίπεδο με τη συμμετοχή 104 από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις αποδεικνύουν ότι ο εργασιακός μεσαίωνας δεν είναι προ των πυλών, αλλά ήδη αποτελεί πραγματικότητα.
Χαρακτηριστικό είναι πως στην ελληνική αγορά εργασίας παρατηρήθηκε για το 2010 το μεγαλύτερο ποσοστό απολύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο - το 22% των εταιριών δηλώνουν ότι έχουν προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού ή σκοπεύουν να το κάνουν το επόμενο εξάμηνο.
Αντιστοίχως, ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 36% δηλώνει πως έχει ήδη παγώσει τους μισθούς των εργαζομένων. Ένα επιπλέον 12% απαντά πως έχει αποφασίσει από τώρα να το κάνει εντός του 2011.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των εταιριών δηλώνει στην έρευνα πως προχώρησε στις επώδυνες αλλαγές αυτές λόγω της κρίσης και λόγω της ανησυχίας για την πορεία της ελληνικής οικονομία στο μέλλον. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ακόμη και όσοι εργαζόμενοι πήραν αύξηση το 2010, αυτή αντιστοιχούσε στο μικρότερο ποσοστό των τελευταίων 30 ετών!
Οι εταιρίες φαίνεται, δε, ότι με δικαιολογία την κρίση άρχισαν να τσεκουρώνουν και τις παροχές τους προς τα στελέχη, καθώς πάνω από 80% δήλωσαν ότι μείωσαν σε ποσοστά άνω του 10% τις μεταβλητές αποδοχές (μπόνους), ενώ οι περισσότερες έκοψαν τις πρόσθετες παροχές (π.χ. εταιρικά αυτοκίνητα). Επιδείνωση των όρων εργασίας
Όλες αυτές οι αλλαγές στο εργασιακό τοπίο εξισώνουν την Ελλάδα, στην κλίμακα των ευρωπαϊκών χωρών -όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας- με την Τουρκία, ενώ σκοτεινό, τουλάχιστον, διαφαίνεται το μέλλον, καθώς οι περισσότερες εταιρίες που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν εάν θα βελτιωθεί η κατάσταση και ως εναλλακτικές για το μέλλον (από το 2011 και μετά) σκέπτονται ή έχουν ήδη εφαρμόσει λύσεις όπως:
α) ελαστικό ωράριο σε ποσοστό που αγγίζει το 70%,
β) τηλεργασία 73%,
γ) εργασία κατά περικοπή (συμπιεσμένες εβδομάδες εργασίας στο σύνολο του έτους) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%
και δ) μερική απασχόληση έως 60%.
Οι παραπάνω λύσεις δεν σημαίνουν τίποτα άλλο, από σημαντική επιδείνωση της εργασιακής πραγματικότητας για τον μέσο εργαζόμενο, όταν μάλιστα μιλάμε για κερδοφόρες εταιρίες, που είτε είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, είτε είναι θυγατρικές διεθνών ομίλων, είτε αποτελούν αυτό που λέμε «βαριά βιομηχανία» και υπηρεσίες στην ελληνική οικονομία με απασχολούμενο προσωπικό πάνω από 200 άτομα.
Ακόμη χειρότερο σκιαγραφείται το μέλλον για τις μελλοντικές γενιές εργαζομένων, καθώς από την έρευνα προκύπτει ότι μόνο ένα 4% των επιχειρήσεων σκοπεύει να κάνει προσλήψεις στο άμεσο μέλλον, ενώ από τις επιχειρήσεις που αποχωρεί προσωπικό, μόνο ένα 16% του εργατικού δυναμικού αντικαθίσταται (και αυτό, κυρίως, όταν οι αποχωρήσεις γίνονται για λόγους συνταξιοδότησης ή αφορούν σε εξειδικευμένες θέσεις εργασίας).
Αν δε, συνυπολογίσει κανείς τις προβλέψεις που θέλουν τον ελληνικό ρυθμό ανάπτυξης να «κολλάει» στο 1,5% για το 2011, και τις διαπραγματεύσεις της ΓΣΕΕ για μηδενικές αυξήσεις φέτος και τα «ψίχουλα» του 1,5% + 1,5% μεσοσταθμικής αύξησης σε διάρκεια τριετίας, αλλά και τα σχέδια της κ. Κατσέλη για την αγορά εργασίας, εύκολα εξάγει συμπεράσματα για το πιο είναι το «νέο μοντέλο απασχόλησης» που ετοιμάζουν τρόικα-κυβέρνηση.
Μ.Ε.
* Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρία Hewitt και προφανώς σκοπός της δεν είναι να παρουσιάσει με μελανά χρώματα την απασχόληση στην Ελλάδα, αλλά να σκιαγραφήσει την ελκυστικότητα ή μη της χώρας μας προς τους πιθανούς επενδυτές.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΡΟΜΟΣ, Νοέμβριος 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου