11/11/10

Εξήντα εκατομμύρια Αμερικανοί είναι ανασφάλιστοι

Διαρκής αύξηση των αριθμών
Αριθμοί - σοκ για την ασφάλιση υγείας στις ΗΠΑ! Περισσότεροι από 59 εκατ. πολίτες, τουλάχιστον για ένα μέρος του (οικονομικού έτους) 2010, στερούνταν ασφάλισης, με πολλούς εξ αυτών να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως καρδιοπάθειες που έχρηζαν διαρκούς θεραπευτικής φροντίδας, δήλωσε χθες ομοσπονδιακός κυβερνητικός αξιωματούχος.
Υπολογίζεται ότι 4 εκατ. περισσότεροι αμερικανοί πολίτες δεν είχαν ασφάλιση το πρώτο τρίμηνο του 2010 από ό,τι την ίδια περίοδο το 2008.
"Τόσο ενήλικες όσο και παιδιά απώλεσαν την ιδιωτική κάλυψη [που είχαν] την περασμένη δεκαετία", δήλωσε ο Δρ. Τόμας Φράιντεν, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC), στην διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου.
Τα ευρήματα αυτά άπτονται της προσπάθειας μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας και πρόνοιας στις ΗΠΑ. Νομοθέτημα που πέρασε τον Μάρτιο υπόσχεται ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη για 32 εκατ. πολίτες που σήμερα δεν έχουν.

Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι, που ανέκτησαν την περασμένη εβδομάδα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχουν δεσμευτεί να εμποδίσουν την εφαρμογή του περικόπτοντας τα κεφάλαια που θα είναι διαθέσιμα για τους σκοπούς του. Ειδικοί αναμένουν ότι θα διαμορφωθεί πλήρες αδιέξοδο στο Κογκρέσο τα δύο επόμενα χρόνια όσον αφορά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.
Το Κογκρέσο είχε εγκρίνει, και πριν την μεταρρύθμιση, την δωρεάν κάλυψη υγείας για τα παιδιά. "Καθώς η κάλυψη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών έπαυε, το δίχτυ ασφάλειας προστάτευε τα παιδιά, αλλά όχι επαρκώς τους ενήλικες", είπε ο Φράιντεν.
Το 9% των ενηλίκων έπαψαν να έχουν ιδιωτική ασφάλιση και το δημόσιο σύστημα ασφάλισης κάλυψε το 5%, σύμφωνα με το CDC.
Ο Φράιντεν είπε πως υπολογίζεται ότι το 22% των ενηλίκων από 18 έως 64 ετών είναι ανασφάλιστοι, πολλοί εξ αυτών για μεγάλο χρονικό διάστημα--ένα χρόνο και πλέον ήταν ανασφάλιστοι 30,4 εκατ. άνθρωποι το πρώτο τρίμηνο.
Ο Φράιντεν είπε πως υπάρχουν "δύο μύθοι" σχετικά με την ασφάλιση: "ο πρώτος μύθος είναι πως μόνο οι φτωχοί είναι ανασφάλιστοι. Στην πραγματικότητα οι μισοί ανασφάλιστοι είναι πάνω από το όριο της φτώχειας και ένας στους τρεις ενήλικες κάτω από τα 65 στο μέσο εισοδηματικό επίπεδο --που ορίζεται εδώ μεταξύ 44.000 και 65.000 δολαρίων για μια τετραμελή οικογένεια-- ήταν ανασφάλιστος κάποια στιγμή της χρονιάς".
Ο δεύτερος μύθος, συνέχισε, είναι πως "μόνο οι υγιείς" ρισκάρουν να μείνουν ανασφάλιστοι. "Στην πραγματικότητα. . . πάνω από δύο στους πέντε που ήταν ανασφάλιστοι είχαν μια ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις και αυτό βασίζεται σε μια μερική μόνο λίστα χρονίων παθήσεων".
Υπολογίζεται ότι 15 εκατ. ανασφάλιστοι έπασχαν από υπέρταση, διαβήτη, άσθμα κ.ά. ασθένειες.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου