11/11/10

Μπιγκ Μπεν-Kλειστό για τους μη Βρετανούς

Λόγω φόβων για τρομοκρατική επίθεση στο ρολόι-σύμβολο του Λονδίνου 
Αν δεν έχετε επισκεφθεί ποτέ το Μπιγκ Μπεν, το σήμα κατατεθέν του Λονδίνου, μάλλον χάσατε την ευκαιρία σας- εκτός και αν διαθέτετε βρετανικό διαβατήριο. Οι βρετανικές αρχές αποφάσισαν ότι, για λόγους ασφαλείας, δεν θα γίνονται πλέον δεκτοί οι τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα «σωθικά» του πιο διάσημου ρολογιού στον κόσμο. 
Ως πρόσφατα επιτρεπόταν στους τουρίστες να επισκέπτονται το αξιοθέατο αυτό του Λονδίνου, όμως οι έλεγχοι για να βεβαιωθούν οι Αρχές ότι οι ξένοι επισκέπτες δεν είχαν... κακό σκοπό είχαν γίνει πολύωροι και δαπανηροί. Ετσι, από εδώ και πέρα θα επιτρέπεται να επισκέπτονται το Μπιγκ Μπεν μόνο οι βρετανοί πολίτες: και αυτοί όμως πρέπει προηγουμένως να καταθέσουν αίτηση, στέλνοντας σχετική επιστολή στον βουλευτή της περιοχής τους. 

Σύμφωνα με τον Μάικλ Μακάν , επικεφαλής φύλακα του Μεγάλου Ρολογιού, η πολιτική ασφαλείας άλλαξε προς το αυστηρότερο. «Ερχονταν πολλοί ξένοι τουρίστες, όμως πλέον γίνονται δεκτοί μόνο οι Βρετανοί. Οπως μπορείτε να φανταστείτε, οι έλεγχοι ασφαλείας είχαν γίνει πολύ περίπλοκοι. Δεν πραγματοποιούμε πια δημόσιες ξεναγήσεις, αλλά όποιος Βρετανός επιθυμεί να επισκεφθεί το ρολόι μπορεί να γράψει στον βουλευτή του αναφέροντας τον λόγο και αυτός θα του κανονίσει την ξενάγηση. Πραγματοποιούμε τρεις ξεναγήσεις την ημέρα, όμως μόνο 16 άτομα παρακολουθούν την καθεμία». 
Προτού ξεκινήσουν την ξενάγηση των 75 λεπτών, κάθε επισκέπτης πρέπει να περάσει αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας σε κάποιο από τα κτίρια του Γουεστμίνστερ που φιλοξενεί τα δύο Σώματα της Βουλής, των Κοινοτήτων και των Λόρδων. Υπό την επίβλεψη οπλισμένων αστυνομικών, περνάει από ανιχνευτή μετάλλων και φωτογραφίζεται για να λάβει ένα πάσο με τη φωτογραφία του. Η ξενάγηση καλύπτει τον διάσημο πύργο, την ιστορία του, την καμπάνα και τον μηχανισμό «κουρδίσματος» του ακριβέστερου δημόσιου ρολογιού στον κόσμο. 
Η μεγαλύτερη συγκίνηση για τον επισκέπτη έρχεται στο άνω διάζωμα, όπου είναι ορατός ο μηχανισμός του ρολογιού, τα τέσσερα καντράν και η καμπάνα. 
Εκπρόσωπος της Βουλής των Κοινοτήτων επιβεβαίωσε την απαγόρευση εισόδου στους ξένους αλλά πρόσθεσε: «Η Βουλή δεν σχολιάζει ζητήματα ασφαλείας». 
Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου