28/11/10

Με υπόγεια τούνελ συνδέουν ΗΠΑ και Μεξικό τα καρτέλ ναρκωτικών

Άλλη μία υπόγεια στοά που διαπερνούσε τα σύνορα συνδέοντας το Σαν Ντιέγκο με την Τιχουάνα ανακάλυψαν Αμερικανοί και Μεξικανοί αστυνομικοί, προχωρώντας στην κατάσχεση πάνω από 20 τόνων μαριχουάνας, αξίας 20 εκατ. δολαρίων. Το τούνελ είχε μήκος 700 μέτρα και ήταν εξοπλισμένο με συστήματα φωτισμού, εξαερισμού και σιδηροτροχιές για τη μεταφορά φορτίων κάτω από τα σύνορα των δύο χωρών. 

Τουλάχιστον οκτώ άτομα συνελήφθησαν, οι τρεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η ανακάλυψη αυτή καταδεικνύει για άλλη μια φορά την απελπισία των καρτέλ μπροστά στην αυξημένη ασφάλεια στα σύνορα και τις δαπανηρές ακρότητες στις οποίες επιδίδονται οι οργανώσεις αυτές» δήλωσε ο Μιγκέλ Ουνσουέτα, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της έρευνας στην πλευρά των ΗΠΑ.
Η στοά είχε δύο εισόδους στην πλευρά των ΗΠΑ, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων, στο βιομηχανικό σύμπλεγμα Οτάι Μέσα, στο νότιο τμήμα του Σαν Ντιέγκο. Στο ίδιο σημείο είχε εντοπιστεί άλλον ένα μεγάλο τούνελ πριν από τρεις εβδομάδες, όπως ανέφερε η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE).

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η στοά ανακλύφθηκε την Πέμπτη, όταν αστυνομικοί εντόπισαν ένα ύποπτο όχημα κοντά στην έξοδο και το παρακολούθησαν.
Στην πλευρά του Μεξικού η στοά κατέληγε στην Τιχουάνα, σε ένα σπίτι από πηλό που διέθετε μεγάλο γκαράζ, ώστε να αποθηκεύονται ναρκωτικά που μεταφέρονταν με τρέιλερ.
Η στοά βρισκόταν σε βάθος 12 μέτρων και περνούσε κάτω από μια εταιρία και από έναν δρόμο προς τα σύνορα.
Στις 4 Νοεμβρίου η αστυνομία σε ΗΠΑ και Μεξικό κατάσχεσε 30 τόνους μαριχουάνας, 26 στην πλευρά των ΗΠΑ, ποσότητα-ρεκόρ. Τον Οκτώβριο, ο στρατός στο Μεξικό είχε κάνει την μεγαλύτερη κατάσχεση μαριχουάνας στην ιστορία της κεντροαμερικανικής χώρας -134 τόνους.
Φέτος έχουν εντοπιστεί πάνω από 10 υπόγειες στοές κοντά στο συγκεκριμένο σημείο στην μεθόριο (το πέρασμα Τιχουάνα-Σαν Ντιέγκο θεωρείται το πιο πολυάσχολο παγκοσμίως). Συνολικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν βρεθεί όχι λιγότερες από 75 τέτοιες στοές, που χρησιμοποιούνται για τη λαθραία μετακίνηση ναρκωτικών καθώς και μεταναστών.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου