26/11/10

Sotheby΄s: 157.000 ευρώ για τον πρώτο Αpple του 1976


Ιταλός συλλέκτης «χτύπησε» στον οίκο Sotheby΄s ένα πλήρως λειτουργικό μοντέλο του ιστορικού υπολογιστή

Ενα από τα ελάχιστα στον πλανήτη μοντέλα του περίφημου Αpple 1 του 1976, του πατέρα των σημερινών προσωπικών υπολογιστών, δημοπρατήθηκε στην τιμή-ρεκόρ των 157.000 ευρώ από τον οίκο Sotheby΄s στο Λονδίνο. Ευτυχής αγοραστής του πρώτου Αpple είναι ο ιταλός επιχειρηματίας και συλλέκτηςΜάρκο Μπολιόνε, ο οποίος μάλιστα μπορεί να θέσει αμέσως σε λειτουργία τον άριστα συντηρημένο «προϊστορικό» κομπιούτερ. Φτάνει να του προσθέσει μια παροχή ρεύματος, ένα πληκτρολόγιο και μια οθόνη τηλεόρασης. 
Ωστόσο οι εργασίες τις οποίες θα μπορεί να εκτελεί είναι λίγες (κυρίως αριθμητικές πράξεις και ένας στοιχειώδης κειμενογράφος), καθώς η μνήμη του μηχανήματος είναι ελάχιστη με τα σημερινά δεδομένα: φτάνει μόλις τα οκτώ ΚΒ kilobytes, δεν επαρκεί δηλαδή παρά μόνον για την αποθήκευση του 1/225 ενός τραγουδιού σε μορφή mp3. 
Πρόκειται για τον υπολογιστή που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τους ιδρυτές της Αpple 
Στιβ Τζομπς και Στιβ Βόζνιακ. Οι δύο σημερινοί δισεκατομμυριούχοι κατασκεύασαν τον υπολογιστή στο γκαράζ των γονιών του κ. Τζομπς. Φέρει δε και υπογεγραμμένο σημείωμα από τον ίδιο καθώς και τις αυθεντικές οδηγίες χρήσης και ένα τιμολόγιο αγοράς με ημερομηνία 12.7.1976. 
Τη διετία 1976-1977 οι Τζομπς και Βόζνιακ κατασκεύασαν μόνοι τους περίπου 200 συσκευές Αpple 1. Υπολογίζεται πως μόνον 30 ως 50 τέτοιοι υπολογιστές υπάρχουν ακόμη, σχεδόν κανείς όμως δεν βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση. 
Για τους συλλέκτες παλαιού λογισμικού μέρος της γοητείας που ασκεί αυτός ο συγκεκριμένος υπολογιστής είναι τα εξαρτήματα που τον συνοδεύουν. Φέρει τον αυθεντικό λογότυπο της Αpple, ο οποίος δείχνει τον Ισαάκ Νεύτωνα, ενώ το μήλο χτυπά το κεφάλι του. 
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου