21/11/10

Στο Περού αντιπροσωπεία του Yale

Μια αντιπροσωπεία από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Γιέιλ αναμένεται το σαββατοκύριακο στο Περού, το οποίο ζητά να του επιστραφούν χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα από το Μάτσου Πίκτσου, την ακρόπολη των Ίνκα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, ’λαν Γκαρσία.

"Τις επόμενες 48 ώρες θα υποδεχτούμε μια αντιπροσωπεία του Γιέιλ που έρχεται για να συζητήσουμε το πρόβλημα", είπε ο Γκαρσία μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Το πανεπιστήμιο έχει στην κατοχή του τους αρχαιολογικούς θησαυρούς εδώ και έναν αιώνα περίπου.

Ο Γκαρσία έχει ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία, δια της διπλωματικής οδού αλλά και μέσω των μέσων ενημέρωσης, για να επιστραφούν τα κεραμικά που είχε βγάλει από τη χώρα, μεταξύ 1912-16, ο Χίραμ Μπίνγκαμ, ο Αμερικανός εξερευνητής που το 1911 "ανακάλυψε" το Μάτσου Πίκτσου, την πόλη των Ίνκα στις ’νδεις.
Το Περού υποστηρίζει ότι πρόκειται για 46.000 αντικείμενα. Το πανεπιστήμιο από την άλλη κάνει λόγο για 5500, εκ των οποίων μόνο τα 330 είναι σε κατάσταση να εκτεθούν σε μουσείο. Τα υπόλοιπα είναι θραύσματα -- εξ ου και προκύπτει η μεγάλη διαφορά στον αριθμό που επικαλούνται οι δύο πλευρές.
Ο Γκαρσία ζητά την άμεση επιστροφή τους ώστε να συμπέσει με τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια από την "ανακάλυψη" του Μάτσου Πίκτσου, τον Ιούλιο του 2011. Στις αρχές Νοεμβρίου έγραψε μάλιστα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας τη βοήθειά του.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμούς Χουάν Όσιο δήλωσε ότι η κυβέρνησή του και το πανεπιστήμιο "πλησιάζουν" σε μια συμφωνία. "Σύντομα θα έχουμε αρκετά καλά νέα", είχε πει, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου