9/12/10

Θεσσαλονίκη: Το κυνήγι της... καρέκλας!

Σε κατάληψη προχώρησαν χτες οι μαθητές του 2ου επαγγελματικού Λυκείου Ευόσμου 
Στο... κυνήγι της καρέκλας αποδύονται καθημερινά δεκάδες μαθητές του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Ευόσμου. Μετά το πρωινό χτύπημα του κουδουνιού δε βρίσκουν όλα τα παιδιά τις καρέκλες στη θέση τους.
Ετσι, αρχίζει η... μετακόμιση καθισμάτων από διπλανές αίθουσες για να μπορέσουν να αρχίσουν τα μαθήματα. Στην απογευματινή βάρδια επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό από τους μαθητές συστεγαζόμενων σχολείων και ΙΕΚ. 
Η έλλειψη καθισμάτων αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θέτουν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, οι οποίοι προχώρησαν χτες σε κατάληψη του διδακτηρίου. Στο συγκρότημα, που λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ, φιλοξενούνταιι δύο επαγγελματικά λύκεια, μία επαγγελματική σχολή, ένα εσπερινό και ένα ΙΕΚ με περίπου 1.500 μαθητές.

Το σχολείο, που βρίσκεται στην οδό Σμύρνης, υποδέχεται το πρωί τα παιδιά των 1ου και 2ου Επαγγελματικών Λυκείων και της Επαγγελματικής Σχολής. Το μεσημέρι παρακολουθούν μάθημα οι σπουδαστές του ΙΕΚ και το απόγευμα του εσπερινού. 
Με την αλλαγή της βάρδιας οι καρέκλες μεταφέρονται από αίθουσα σε αίθουσα, δεδομένου ότι υπάρχει διαφορετική κατανομή του μαθητικού δυναμικού. «Κάθε πρωί, όταν χτυπάει το κουδούνι, χάνουμε ένα δεκάλεπτο για να βρούμε καρέκλες», αναφέρει ο Θ. Π., μαθητής του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου. «Συχνά καθόμαστε σε σπασμένες ή φθαρμένες καρέκλες. Κάποια στιγμή σκίστηκε το παντελόνι μου από τα καρφιά», σπεύδει να προσθέσει μαθήτρια του σχολείου.
Ερωτηθείς για το θέμα ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ, Δημήτρης Νικολόπουλος, απαντά πως «κάθε χρόνο ζητάμε καρέκλες, αλλά έχουν να στείλουν τρία χρόνια». Τονίζει, δε, πως, όταν συλλειτουργούν στον ίδιο χώρο πολλά σχολεία, προκαλούνται φθορές.

Εργοτάξιο η αυλή 
Τα συνεργεία του δήμου Ευόσμου, που αναλαμβάνουν τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, εδρεύουν στην αυλή του συγκροτήματος εδώ και χρόνια, πυροδοτώντας αντιδράσεις στη σχολική κοινότητα. Καθημερινά μεταφέρονται υλικά, βάφεται ο εξοπλισμός διδακτηρίων, ενώ συχνά ο θόρυβος φθάνει στις σχολικές αίθουσες. 
Με την είσοδο και έξοδο οχημάτων στον αύλειο χώρο εκτιμάται πως τίθεται θέμα ασφάλειας για τους μαθητές. Η διεύθυνση του 2ου ΕΠΑΛ είχε αποσπάσει δέσμευση από τη δημοτική αρχή για μεταφορά των συνεργείων σε χώρο πάνω από την περιφερειακή, αλλά αυτό δεν έγινε. «Η νότια είσοδος του σχολείου μένει πάντα ανοιχτή και μπαινοβγαίνουν αυτοκίνητα και οποιοσδήποτε εξωσχολικός. Υπάρχει κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος. Το κακό μπορεί να γίνει με μία στραβοτιμονιά», τονίζει ο κ. Νικολόπουλος.
Μέσα στα αιτήματα των καταληψιών συμπεριλαμβάνονται η απομάκρυνση των συνεργείων του δήμου, η δημιουργία ενός κλειστού γυμναστηρίου, η μείωση των τιμών του κυλικείου και η καλύτερη κατανομή των ωρών των μαθημάτων. «Επίσης, λείπουν υλικά στα εργαστήρια και μας αναγκάζουν να τα αγοράζουμε με δικά μας χρήματα», υποστηρίζει ο Γ.Τ., μαθητής της α' λυκείου. Τέλος, ζητούν τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, ωστόσο, όπως διαβεβαιώνει η διεύθυνση του σχολείου, δεν παρατηρείται υπέρβαση του ορίου που θέτει ο νόμος σε καμία τάξη.
Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ-ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου