8/12/10

Δακρυγόνα και συμπλοκές στη Σκάλα του Μιλάνου για το «μαχαίρι» στον Πολιτισμό

Με συνθήματα κατά των περικοπών στην Παιδεία και τον Πολιτισμό φοιτητές και εργαζόμενοι στο χώρο του θεάματος «πολιόρκησαν» την Τρίτη τη Σκάλα του Μιλάνου. Φοιτητές και δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν έξω το διάσημο θέατρο, την ώρα που φημισμένος μαέστρος Ντανιέλ Μπαρενμπόιμ εκφωνούσε μία φλογερή ομιλία για τον πολιτισμό και δεχόταν το χειροκρότημα του  προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στο χώρο της όπερας από τη Γένοβα, τη Ρώμη, τη Φλωρεντία και άλλες πόλεις διαδήλωσαν το απόγευμα της Τετάρτης κοντά στη Σκάλα, την ώρα που κατέφθαναν οι υψηλοί προσκεκλημένοι για την πρεμιέρα της σεζόν με τη Βαλκυρία υπό τη διεύθυνση του Ντανιέλ Μπαρενμπόιμ.
Πριν αρχίσει να διευθύνει ο Ισραηλοαργεντινός δημιουργός μίλησε στο κοινό και απευθύνθηκε προσωπικά στον Ιταλό πρόεδρο, καλώντας τον να κάνει χρήση της συνταγματικής του εξουσίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας.
«Στο όνομα των συναδέλφων που παίζουν, τραγουδούν, χορεύουν και εργάζονται, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλα τα θέατρα, είμαι εδώ για να σας πω ότι ανησυχούμε βαθιά για το μέλλον του πολιτισμού στη χώρα και την Ευρώπη» δήλωσε.

Οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ανάμεσά τους κατά πληροφορίες και ο ίδιος ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Την ίδια ώρα, έξω από τη Σκάλα σημειώνονταν συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν γκλομπ και δακρυγόνα για να απωθήσουν διαδηλωτές που επιχειρούσαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.
Οι φοιτητές διαδηλώνουν επί μέρες στην Ιταλία κόντρα στις περικοπές ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ στην Παιδεία και την απώλεια 130.000 θέσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Έρχεται η ώρα της κρίσης για τον Μπερλουσκόνι
Έξι ημέρες πριν από την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης του ιταλικού Κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συνεχίζονται οι ζυμώσεις που θα σηματοδοτήσουν το «θάνατο» ή την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης του Καβαλιέρε.
Ο Ίταλο Μποκίνο, εκπρόσωπος του νεοσυσταθέντος κόμματος Μέλλον και Ελευθερία του Τζιανφράνο Φίνι, τόνισε την Τετάρτη ότι «αν ο Μπερλουσκόνι αποφασίσει να παραιτηθεί επισήμως πριν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, τότε, μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας νέας κυβερνητικής του εμπειρίας». 
Ο Καβαλιέρε έχει, όμως, καταστήσει σαφές ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραιτηθεί, αφού «η μόνη εναλλακτική στην ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες». 
Για πρώτη φορά πάντως έκανε αναφορά στην προχωρημένη σχετικά ηλικία του: παρεμβαίνοντας, τηλεφωνικά, σε συνάντηση υποστηρικτών του κόμματός του, υπογράμμισε πως «ξέρει καλά ότι έχει μια κάποια ηλικία, και ότι σε μια ορισμένη στιγμή θα πρέπει να αφήσει τη θέση του σε κάποιον άλλον. Δεν θα χρίσει, όμως, διάδοχο, από το χώρο των ραδιούργων της πολιτικής, που ξέρουν μόνο να καταστρέφουν. Θα διαλέξει μια νέα γενιά ικανών πολιτικών». 
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Udc, Πιερφερντινάντο Καζίνι, τον κάλεσε «να διαλέξει ο ίδιος ένα καινούριο όνομα για την πρωθυπουργία, ώστε η Ιταλία να μπορέσει να αποκτήσει μια νέα, με όλη την σημασία της λέξεως, κυβέρνηση». 
Προς το παρόν, όμως, δεν έφτασε καμία σχετική πρόταση ούτε από τον ίδιο τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό ούτε από το άμεσο περιβάλλον του. Όπως υπογραμμίζουν οι σχολιαστές, ο Μπερλουσκόνι γνωρίζει καλά ότι αν βγει από την πόρτα του πρωθυπουργικού μεγάρου Παλάτσο Κίτζι, θα πρέπει να θεωρήσει, περίπου αυτόματα, ότι έχει ολοκληρωθεί και η πολιτική του εμπειρία.
Αν μη τι άλλο, με το σημερινό της ηγετικό χαρακτήρα. Από την άλλη, η αντιπολίτευση προτιμά να μην προκηρυχθούν άμεσα πρόωρες εκλογές, για να μπορέσει να αλλάξει πρώτα ο εκλογικός νόμος και να προσδιορισθούν σαφέστερα οι δυνατότητες συμμαχίας ανάμεσα στην Αριστερά και το μετριοπαθές κέντρο. 
Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στις 14 του μήνα, είναι πιθανό να μειοψηφήσει στο Κοινοβούλιο. Έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι θα την καταψηφίσουν τόσο η κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα και Ιταλία των Αξιών), όσο και η μετριοπαθής κεντρώα συμμαχία: πρώην χριστιανοδημοκράτες του Udc, το μικρό κόμμα «Aπι»του Φραντσέσκο Ρουτέλι αλλά και το Μέλλον και Ελευθερία του Φίνι.
Τις ώρες αυτές, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνεχίζονται οι επαφές συνεργατών του Καβαλιέρε με τα μέλη, κυρίως, της νέας πολιτικής δύναμης του Φίνι, με στόχο να εξασφαλισθούν τουλάχιστον κάποιες πολύτιμες αποχές και απουσίες τη στιγμή της ψήφου, για να ευνοηθεί η κυβέρνηση. 
Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή και επιχειρηματία Μάσιμο Κελεάρο στην εφημερίδα Il Riformista: «οι επαφές για να πεισθούν οι βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση ετοιμάζονται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Νομίζω ότι, σε γενικές γραμμές, 350.000 με 500.000 ευρώ μπορεί να θεωρηθούν αρκετά. Συν, μία ρητή υπόσχεση επανεκλογής», τόνισε ο Κελεάρο, ο οποίος αποσαφήνισε ότι «ο ίδιος δεν έχει τέτοιες ανάγκες, διότι μπορεί όποτε θέλει να επιστρέψει στις επιχειρήσεις του».
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου