8/12/10

Εγκαταλείπουν γιαπιά τα σχολεία οι απλήρωτοι εργολάβοι


Με... νύχια και με δόντια προσπαθεί να κρατήσει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης τους εργολάβους στα εργοτάξια κατασκευής νέων σχολικών συγκροτημάτων που ανεγείρονται ανά τον νομό. Οι εργολάβοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο για έξι νέα μεγάλα σχολικά κτίρια που άρχισαν να χτίζουν μέσα στη χρονιά όσο και για 42 ακόμη σχολεία που ολοκλήρωσαν και παρέδωσαν.

Η προσπάθεια του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αντινομάρχη Παιδείας Μίμη Φωτόπουλου να σώσουν ό,τι μπορούν, πιέζοντας τους εργολάβους να μείνουν και να ολοκληρώσουν τα σχολεία που άρχισαν να χτίζουν, πέφτουν συνεχώς στο κενό. Οι τελευταίοι αρνούνται να χρηματοδοτούν τα έργα χωρίς να έχουν λάβει ούτε ευρώ από τη νομαρχία, η οποία από το καλοκαίρι και μετά έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.
Μάλιστα την ίδια περίοδο η διοίκηση της ΝΑΘ είχε πάρει την υπόσχεση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα ότι θα χρηματοδοτούσε άμεσα τη νομαρχία Θεσσαλονίκης με 6 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν οι τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις της για τα σχολεία. “Μέχρι στιγμής από τα υπεσχημένα 6 εκατ. ευρώ δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα όλα τα σχολεία να είναι στον αέρα” τόνισε ο κ. Φωτόπουλος. Εξήγησε ακόμη πως η κατάσταση είναι τουλάχιστον τραγική, καθώς “προσπαθούμε καθημερινά να κρατήσουμε τους εργολάβους στα εργοτάξια, αλλά δεν είναι εύκολο γιατί είναι απλήρωτοι και αρνούνται να βάζουν λεφτά από την τσέπη τους”.


Συνολικά τα χρέη της νομαρχίας για τη σχολική στέγη, δηλαδή για σχολεία, προσθήκες αιθουσών, ακόμη και για επισκευές, ανέρχονται σε περίπου 30-35 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος τα χρήματα που πήρε η ΝΑΘ έφτασαν μόλις τα 2 εκατ. ευρώ. Κι αυτό τη στιγμή που ο ετήσιος προϋπολογισμός για τη σχολική στέγη υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ, βάσει των αναγκών που έχουν ανακύψει στην πόλη και σε πολλές περιοχές με οικιστική ανάπτυξη στον νομό Θεσσαλονίκης.

Σχολεία... κουφάρια
Η έλλειψη χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι ανάγκες της σχολικής στέγης στον νομό Θεσσαλονίκης οδήγησε τον νομάρχη Π. Ψωμιάδη να στείλει επείγουσα επιστολή στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Ρέππα υπενθυμίζοντάς του τη δέσμευση που ανέλαβε προ μηνών να χρηματοδοτήσει τη ΝΑΘ με το ποσό των 6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αρμόδιοι της νομαρχίας επισημαίνουν ότι αυτά τα λεφτά είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστούν, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης να ξεφυτρώνουν σχολεία... κουφάρια. Με δεδομένο ότι οι εργολάβοι εγκαταλείπουν τα εργοτάξια, όντας απλήρωτοι, σε πολλές περιοχές περιφερειακά της Θεσσαλονίκης που είναι ραγδαία αναπτυσσόμενες και υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για νέα σχολεία, όπως Θέρμη, Μίκρα, Εύοσμος, Ευκαρπία και Θερμαϊκός, τα σχολικά κτίρια μένουν μισοτελειωμένα. “Αναγνωρίζουμε τις συνθήκες οικονομικής κρίσης και δεν έχουμε την απαίτηση η πολιτεία να μας στείλει 30 εκατ. ευρώ που χρωστάμε, αλλά τουλάχιστον να μας δώσει αυτά τα 6 εκατ. που υποσχέθηκε ο κ. Ρέππας για να πάρουμε μια ανάσα” υπογράμμισε ο αντινομάρχης κ. Φωτόπουλος.
Ενδεικτικό πάντως της στασιμότητας των έργων σχολικής στέγης είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει το υπό κατασκευή σχολικό συγκρότημα γυμνασίου - λυκείου και δημοτικού στην Πολίχνη, μια περιοχή όπου η διπλοβάρδια αγγίζει το 40%, όπως και το γυμνάσιο στην Ευκαρπία, όπου δεν υπάρχουν καθόλου σχολεία και τα παιδιά φιλοξενούνται σε σχολικά συγκροτήματα της Πολίχνης και της Σταυρούπολης.

Πηγή: Μακεδονία (Φανής Σοβιτσλή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου