10/12/10

«Πρωταθλητές» στη διαφθορά τα κόμματα λένε οι Έλληνες

Δημοσκόπηση της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» σε 86 χώρες

Ο κόσμος θεωρείται πιο διεφθαρμένος απ΄ότι πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς. Στη 13η θέση βρίσκεται η Ελλάδα με τους ερωτώμενους να δίνουν την χειρότερη βαθμολογία παγκοσμίως, στα πολιτικά κόμματα της χώρας.

Περίπου το 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η χώρα τους έχει γίνει πιο διεφθαρμένη την τελευταία τριετία. Πρώτες στη λίστα της διαφοράς του οργανισμού είναι το Αφγανιστάν, η Νιγηρία, το Ιράκ και την Ινδία. Ακολουθούν η Κίνα, η Ρωσία και μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής.
Η Ελλάδα βρίσκεται 13η στη λίστα με όσους πιστεύουν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία τρία χρόνια, με το 75% να απαντάει θετικά. Υψηλό εμφανίζεται το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το 73% να εκτιμά ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί. Στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν η Σενεγάλη, η Ρουμανία και η Βενεζουέλα. Αντίθετα το 78% των Γεωργιανών πιστεύει ότι η διαφθορά έχει μειωθεί την τελευταία τριετία. Το 77% των Μαροκινών και το 69% των Δανών δηλώνουν ότι βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο.
Τα πολιτικά κόμματα αποτελούν τα πιο διεφθαρμένα σώματα λέει το 80% των ερωτηθέντων.
Την πιο αυστηρή βαθμολογία μεταξύ όλων των χωρών δίνει στα πολιτικά κόμματα η Ελλάδα. Με κλίμακα από το 1 μέχρι το 5 οι Έλληνες εκτιμούν ότι τα πολιτικά κόμματα είναι διεφθαρμένα σε βαθμό 4,6, τον υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών.
Η Ελλάδα δίνει την υψηλότερη βαθμολογία (3,6) κατά μέσον όρο, όσον αφορά στη διαφθορά σε όλους του τομείς (κόμματα, κοινοβούλιο, αστυνομία, επιχειρήσεις, μίντια, Δημόσιο, Δικαστήρια, ΜΚΟ, θρησκευτικά σώματα, στρατός, εκπαίδευση).
Το 50% παγκοσμίως εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις είναι αναποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ποσοστό που αγγίζει το 66% στην Ελλάδα και το 74% στην Ε.Ε.

Όσον αφορά στη δωροδοκία, ένας στους τέσσερις, διεθενώς, απάντησε ότι δωροδόκησε το τελευταίο έτος, με την αστυνομία να είναι ο πιο συνηθισμένος αποδέκτης. Συγκεκριμένα το 29% των δωροδοκιών είχαν ως παραλήπτη την αστυνομία, το 20% υπαλλήλους αδειών και μητρώου και το 14% μέλη του δικαστικού σώματος.
Σημαντική ήταν η αύξηση όσων εκτιμούν ότι οι θρησκευτικοί φορείς  είναι διεφθαρμένοι, με το 53% να απαντά θετικά από 28% το 2004.
Ιδιαίτερα αυξημένα εμφανίζονται τα ποσοστά στο Αφγανιστάν, τη Νιγηρία, το Ιράκ και την Ινδία, όπου περίπου οι μισοί εκ των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν δωροδοκήσει το τελευταίο έτος. Τα αντίστοιχα ποσοστά "σκαρφαλώνουν" στο 89% στη Λιβερία και στο 84% στη Καμπότζη ενώ η Δανία έρχεται τελευταία με μηδενικό ποσοστό δωροδοκίας.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αυξανόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική κρίση υποβιβάζουν όλο και περισσότερο την πίστη των ανθρώπων στην κυβέρνηση, τις τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα.
Άλλη έρευνα, του BBC, υποδεικνύει ότι η διαφθορά είναι το "νούμερο ένα" πρόβλημα που συζητείται περισσότερο στον κόσμο. Το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων απάντησε ότι συζήτησε για αυτό τον περασμένο μήνα. Ακολουθούν οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια, την ανεργία και τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.
Η ομάδα πίεσης, "Διεθνής Διαφάνεια" πραγματοποίησε την έρευνα σε 90.000 ανθρώπους σε 86 χώρες. Η δημοσκόπηση του BBC πραγματοποιήθηκε σε 13.000 ανθρώπους σε 26 κράτη
Πηγή: alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου