10/12/10

Γάλλος ηλεκτρολόγος κληρονόμος συλλογής του Πικάσο

Ο Γάλλος ηλεκτρολόγος, που διώκεται για αποδοχή κλοπιμαίων από την οικογένεια του Πάμπλο Πικάσο, επειδή διατήρησε στην κατοχή του 271 ανέκδοτα έργα του καλλιτέχνη για σχεδόν σαράντα χρόνια, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι ένας από τους κληρονόμους και μιας άλλης κληρονομιάς του μεγάλου ζωγράφου.
Ο Πιέρ ντε Γκουενέκ και η σύζυγός του Ντανιέλ, που ζουν συνταξιούχοι πλέον στη Ριβιέρα, δήλωσαν ότι είναι «μακρινά ξαδέλφια» του πρώην οδηγού του Πικάσο, Μορίς Μπρεσνί, στον οποίο ο καλλιτέχνης, όπως και στην περίπτωση τους είχε δωρίσει διάφορα έργα.
Μετά το θάνατο του πρώην οδηγού το 1991, ήταν η σύζυγος του, Ζακλίν Μπρεσνί που κληρονόμησε τη συλλογή. Μετά το θάνατό της το 2009, τα έργα που χρονολογούνται από το 1967 έως το 1973, θα έπρεπε να βγουν σε πλειστηριασμό στο Hotel Drouot στο Παρίσι αύριο Πέμπτη, αλλά η πώληση αναβλήθηκε μετά από αίτημα ενός εκ των κληρονόμων του.

«Είμαστε έξι κληρονόμοι αυτής της συλλογής της οποίας δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη έως ότου πέθανε αυτή η ξαδέρφη μας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντανιέλ λε Γκουενέκ. «Δεν ξέραμε ότι υπήρχαν όλα αυτά, γιατί δεν είχαμε σχέσεις με τους Μπρεσνί, δεν τους συναντούσαμε πλέον εδώ και πολύ καιρό», σημείωσε.
«Αυτή η ιστορία έρχεται σε άσχημη στιγμή, παρά το γεγονός ότι είμαστε ήρεμοι (για το θέμα που μας αφορά) διότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», είπε.
Το ζευγάρι των συνταξιούχων είχε κρατήσει στο γκαράζ του για σχεδόν 40 χρόνια 271 σχέδια και κολάζ του Πάμπλο Πικάσο της περιόδου 1900-1932, των οποίων κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη, και τον Σεπτέμβριο ζήτησε από τους κληρονόμους του Πικάσο να βεβαιώσουν την αυθεντικότητα των έργων αυτών.
Οι τελευταίοι υπέβαλαν αγωγή σε βάρος του ζεύγους για αποδοχή κλοπιμαίων και τα έργα κατασχέθηκαν από την αστυνομία.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου