24/12/10

Τα πάντα επίκαιρα µυστικά της βασίλισσας Κλεοπάτρας


Απλά µαθήµατα διακυβέρνησης

ΤΗΕ ΝΕW YORK TIMES, Της STACY SCHIFF

Με τα σηµερινά δεδοµένα, η βασίλισσα της ΑιγύπτουΚλεοπάτρα ήταν µια από τις πλέον επιτυχηµένες γυναίκες της εποχής της. Εκανε τις σωστές συµµαχίες, τους κατάλληλους δεσµούς, αντιµετώπιζε εχθρούς και συγγενείς έτσι ώστε να µην την απειλούν και έφτιαξε το δικό της εγχειρίδιο επιβίωσης. 
Σε ηλικία 18 ετών η Κλεοπάτρα Ζ’ κληρονόµησε την πολυτιµότερη επιχείρηση που υπήρχε στην εποχή της, εκείνη που ζήλευε όλος ο κόσµος. Οι πάντες σε απόσταση πολλών χιλιοµέτρων από το παλάτι της δούλευαν για εκείνη. Οτιδήποτε φύτρωνε ή παραγόταν της ανήκε και είχε τον έλεγχο όλου του γραφειοκρατικού µηχανισµού. Από τη στιγµή που ξυπνούσε ασχολούνταν µε στρατιωτικές και εµπορικές αποφάσεις. Σε έναν κόσµο ανδρών είχε να αντιµετωπίσει πολύ περισσότερες προκαταλήψεις και γύρω της υπήρχε µια βασιλική αυλή, όπου σε κάθε γωνιά εξυφαίνονταν συνωµοσίες. Τα µυστικά που την έκαναν τόσο επιτυχηµένη ηγέτιδα µπορεί να φανούν χρήσιµα και σήµερα. Ιδού µερικά: 

Εξαλείψτε τους αντιπάλους σας. 
Το να απορροφήσετε τον ανταγωνισµό είναι καλό. Το να τον εξαλείψετε είναι ακόµα καλύτερο. Η Κλεοπάτρα εξαφάνισε γρήγορα τα αδέλφια της – συµπεριφορά που όπως παρατήρησε ο Πλούταρχος ήταν αναγκαία µεταξύ των βασιλέων και συνέβαινε (κυρίως) στις καλύτερες οικογένειες. Ενας αδελφός της σκοτώθηκε στον εµφύλιο πόλεµο που κήρυξε εκείνη εναντίον του, ένας άλλος δηλητηριάστηκε και εκείνη διέταξε τον φόνο της µικρότερης αδελφής της. Ολα αυτά µήπως σηµαίνουν ότι η οικογενειακή επιχείρηση είναι κακή ιδέα; 

Μάλλον ναι. 


Αλλο δουλειές, άλλο απόλαυση. 
Εάν θέλετε να σαγηνεύσετε κάποιον βάλτε υψηλούς στόχους. Η Κλεοπάτρα ερωτεύθηκε τους πιο διάσηµους στρατιωτικούς ηγέτες της εποχής της, συµµαχώντας µαζί τους και χαρίζοντάς τους παιδιά: και στον Ιούλιο Καίσαρα και στον Μάρκο Αντώνιο. Και επειδή είχε τον νου της και στις ανδρικές απιστίες, επέλεγε να περιστοιχίζεται από ευνούχους ώστε να µην κινδυνεύει να ξελογιάσουν τον εκάστοτε αγαπηµένο της. 
Κάνε τη µεγάλη κίνηση. 
Η Κλεοπάτρα εµφανίστηκε µπροστά στον Μάρκο Αντώνιο σε ηλικία κατά την οποία, σύµφωνα µε τον Πλούταρχο, «οι γυναίκες έχουν εκτυφλωτική οµορφιά και βρίσκονται στην ακµή της διανοητικής τους δύναµης». Ωστόσο, δεν αρκέστηκε σε αυτά. Εκανε εντυπωσιακά δώρα, µπαούλα µε χρήµατα, πλούσια υφάσµατα, χαλιά γεµάτα τριαντάφυλλα και είχε παντού καλοντυµένους σκλάβους. ∆εν είναι τυχαίο ότι οι σηµαντικότεροι στρατηγοί του Αντώνιου µιλούσαν αρκετά χρόνια αργότερα για τη στρατιωτική της ευφυΐα. 
Επικίνδυνη η Ασία.
 Χρηµατοδότησε τη στρατιωτική εκστρατεία του Αντώνιου στις περιοχές ανατολικά του ποταµού Τίγρη, µια πολυεθνική και πολυπολιτισµική περιοχή όπου οι συµµαχίες άλλαζαν συχνά και είχε αντισταθεί επί 30 χρόνια στις προσπάθειες οργάνωσης των Ρωµαίων. Ο Αντώνιος δεν τα πήγε πολύ καλά διότι οι ασιάτες σύµµαχοί του τον πρόδωσαν και έχασε περίπου 24.000 άνδρες. Στο τέλος τον ξελάσπωσε η Κλεοπάτρα. Φίλοι και εχθροί. Η γοητεία της ήταν γνωστή, εκείνος όµως που δεν υπέκυψε ποτέ ήταν ο Ηρώδης. Πολύ πριν προκύψει το θέµα της θρησκείας, η βασίλισσα της Αιγύπτου και ο βασιλιάς της Ιουδαίας αντιµάχονταν για τη φιλία της Ρώµης. Η Κλεοπάτρα κράτησε όσο πιο µακριά γινόταν τον Αντώνιο από τον Ηρώδη και διεκδίκησε τα κέρδη από τις πιο σηµαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ιουδαίας. Κάποια στιγµή προκάλεσε πόλεµο µεταξύ του Ηρώδη και των αράβων γειτόνων του, των Ναβαταίων, δίνοντας εντολή στον στρατηγό της να παρατείνει τη διαµάχη όσο περισσότερο γίνεται. 
Αναχώµατα οι καλοί φίλοι.
 Λίγο µετά τον πόλεµο µεταξύ Ηρώδη και Ναβαταίων ο Οκτάβιος, υιοθετηµένος γιος του Ιουλίου Καίσαρα, νίκησε την Κλεοπάτρα στο Ακτιο. Εκείνη κατέφυγε στην Αλεξάνδρεια από όπου προσπάθησε να το σκάσει αρκετές φορές. Κάποια στιγµή µάλιστα τράβηξε τον στόλο της 65 χλµ. µέσα στην ξηρά για να περάσει στην Ερυθρά Θάλασσα (εκεί όπου σήµερα βρίσκεται το κανάλι του Σουέζ). Η φυλή που συνάντησε ήταν οι Ναβαταίοι, οι οποίοι προσπαθούσαν να ανασυνταχθούν µετά τον πόλεµο µε τον Ηρώδη και φυσικά έκαψαν όλα τα πλοία της. Ο Ηρώδης µε χαρά συνόδευσε τον Οκτάβιο στα σύνορα µε την Αίγυπτο και λίγες εβδοµάδες αργότερα η Κλεοπάτρα ήταν νεκρή. 
Η εµφάνιση µετράει. 
Οπως έµαθε πρόσφατα ο πρόεδρος Οµπάµα, µπορεί να έχεις µεγάλα όνειρα αλλά αν δεν εµφανιστείς στον κόσµο να µιλήσεις µαζί του και να σφίξεις χέρια, η δηµοτικότητά σου θα υποφέρει. Εάν θέλεις να δείξεις ότι δουλεύεις, πρέπει να το δείξεις και µε το ντύσιµό σου. Επέλεξε ρούχα εργασίας ακόµα και αν δεν είναι τα πλέον κοµψά. Η ιδέα είναι να δηµιουργήσεις και να πρωταγωνιστήσεις στο δικό σου ριάλιτι σόου.
Η βασίλισσα της Αιγύπτου έκανε τις σωστές συµµαχίες και φρόντισε από νωρίς να απαλλαγεί από τους µελλοντικούς αντιπάλους της
Η Stacy Schiff είναι συγγραφέας του βιβλίου«Κλεοπάτρα: Μια ζωή»
Πηγή: Τα Νέα

1 σχόλιο: