22/12/10

«Ούτε μάνατζερ θα υπάρχουν ούτε δίδακτρα»


Εξαντλητικό διάλογο επί της ουσίας και με ανοιχτά τα ΑΕΙ ζητεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου, στην ομιλία της κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή, έκανε λόγο για «συμφέροντα που έχουν επενδύσει στη συντήρηση και την αναπαραγωγή της σημερινής κατάστασης». Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι από το σχολικό έτος 2013-2014 θα εφαρμοσθεί νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Με το νέο σύστημα θα εξετασθούν για πρώτη φορά οι μαθητές της Α΄ Λυκείου το 2011-2012. Επίσης, από το επόμενο σχολικό έτος θα εφαρμοσθεί νέο πρόγραμμα σπουδών στην Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου.
Ειδικότερα, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε για τα ΑΕΙ ότι «υπάρχει ανάγκη για απογαλακτισμό του πανεπιστημίου από το κράτος, τα κόμματα και κάθε είδους συμφέροντα που έχουν επενδύσει στη συντήρηση και την αναπαραγωγή της σημερινής κατάστασης». Η υπουργός παραδέχθηκε ότι «οι προτάσεις του υπουργείου εμπεριέχουν μεγάλες ανατροπές. Oμως δεν υπάρχουν τα περιθώρια για πρόχειρα μπαλώματα». Απαντώντας σε πρυτάνεις που κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου για συκοφάντηση των ΑΕΙ και επεμβάσεις στην αυτοτέλειά τους ανέφερε ότι την ανώτατη εκπαίδευση «τη χρηματοδοτεί η κοινωνία, ανήκει στην κοινωνία και ουδείς άλλος μπορεί να επικαλείται ιδιοκτησιακούς τίτλους».
Από την άλλη, ανέφερε ότι «ο διάλογος για τις αλλαγές θα είναι εξαντλητικός, αρκεί βεβαίως να συζητάμε την ουσία και να μη ζητάμε είτε άλλοθι, για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, είτε διάφορες δαιμονοποιήσεις, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη μεταρρύθμιση. Διότι ούτε μάνατζερ θα υπάρχουν ούτε καμία ιδιωτικοποίηση πρόκειται να γίνει ούτε δίδακτρα θα ζητηθούν από κανέναν». Η υπουργός πρόσθεσε ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει με «ανοιχτά σχολεία και πανεπιστήμια με την ευθύνη τόσο των καθηγητών, που δεν δικαιούνται να θυσιάζουν προκαταβολικά ούτε μία ώρα από την εκπαίδευση των παιδιών, όσο και των πολιτικών κομμάτων, που δεν είναι πλέον αποδεκτό να κλείνουν πανεπιστήμια όχι για να επιβάλουν την πρότασή τους για το μέλλον, απλά για να αρνηθούν το παρόν».
Η υπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, από το 2011-2012 θα αυξηθούν σε 1.000 (από 800 φέτος) τα δημοτικά σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών (με ενίσχυση της ξένης γλώσσας, της πληροφορικής, της φυσικής αγωγής, των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και της φιλαναγνωσίας) ενώ θα εφαρμοσθεί πιλοτικά σε Γυμνάσια νέο πρόγραμμα σπουδών.
Προκήρυξη θέσεων
Για να γίνουν αυτά, πάντως, πρέπει προηγουμένως να επιλεγεί νέος ειδικός γραμματέας Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης καθώς η θέση είναι κενή μετά την παραίτηση της κ. Θάλειας Δραγώνα. Χθες το υπουργείο προκήρυξε τη θέση όπως και αυτή του γ.γ. Θρησκευμάτων, που παρέμεινε κενή από το 2004. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της ιστοσελίδας www.opengov.gr έως και την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου.
Τέλος, με 2,2 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν οι δράσεις για την αναμόρφωση του τομέα της Διά Βίου Μάθησης. Στόχος είναι έως το 2013 να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων -εργαζόμενων και ανέργων- σε προγράμματα διά βίου μάθησης στο 6% από 2,9% σήμερα, έναντι 9,8% της Ε.Ε. των «27». Χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, κ. Φώφη Γεννηματά, έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης, που αποτελεί τη βάση διάλογου για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου έως τον Ιανουάριο.
Πηγή: Καθημερινή (Απόστολου Λάκασα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου