10/12/10

Εκλιπαρούν για το γάλα των παιδιών τους

Μέχρι και πριν από δύο μήνες αγωνίζονταν να κρατήσουν τις δουλειές τους. 
Σήμερα, όντας άνεργοι και ανασφάλιστοι, δίνουν μάχη για την επιβίωση, για να εξασφαλίσουν το γάλα των παιδιών τους, ζητώντας ακόμη και 100-200 ευρώ ώστε να σώσουν τη δόση του δανείου τους και να μη βρεθούν στον δρόμο.  Είναι οι νεο-άνεργοι πολίτες, που κάθε μέρα χτυπούν την πόρτα της Πρόνοιας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, εκλιπαρώντας για μια μικρή οικονομική βοήθεια, για ένα έκτακτο επίδομα προκειμένου να καλύψουν έξοδα φαγητού ή τους απλήρωτους λογαριασμούς.
Τους τελευταίους δύο μήνες οι αιτήσεις για έκτακτη οικονομική βοήθεια που δέχτηκε η διεύθυνση της Πρόνοιας ξεπέρασαν τις 400, γεγονός που αποτυπώνει τις συνέπειες από την αύξηση της ανεργίας λόγω της κρίσης. 
Πρόκειται για ανθρώπους με οικογένεια που ξαφνικά έχασαν τη δουλειά τους και βρέθηκαν ανασφάλιστοι, χωρίς πολλές φορές να μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. “Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες είναι άνευ προηγουμένου. Δεκάδες άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη δουλειά τους, έχοντας να συντηρήσουν οικογένεια, και οι συνθήκες φτώχειας στις οποίες ζουν και τις διαπιστώνουμε δεν είναι εικονικές αλλά πραγματικές” τόνισε η αντινομάρχης Πρόνοιας, Έφη Βασιλειάδου.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της υπηρεσίας, η αύξηση του ποσοστού των πολιτών που έμειναν άνεργοι και πλέον είναι ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να προσφεύγουν στην Πρόνοια για επίδομα ή οποιαδήποτε έκτακτη οικονομική βοήθεια, φτάνει το 40%-50% τους τελευταίους μήνες.
Κάθε εβδομάδα την πόρτα της Πρόνοιας για έκτακτο οικονομικό βοήθημα χτυπούν 50-60 πολίτες, ενώ περισσότερες από 200 είναι οι αιτήσεις που υποβάλλονται κάθε μήνα. Η αρμόδια υπηρεσία δηλώνει ότι δεν μπορεί να καλύψει όλα τα αιτήματα, ωστόσο αξιολογεί τις περιπτώσεις και χορηγεί περί τα 250 ευρώ. Σε ετήσια βάση η Πρόνοια καταβάλλει το ποσό των περίπου 100.000 ευρώ για έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, ενώ πριν από δύο χρόνια ξόδευε μόλις τα μισά, έχοντας τη δυνατότητα να καταβάλλει έως και 600 ευρώ σε άπορες οικογένειες.

Διαβάζουν με... γκαζόλαμπα
Χειρότερη βεβαίως είναι η κατάσταση που βιώνουν πολλοί γονείς που λόγω της οικονομικής κρίσης έμειναν και οι δύο άνεργοι και ως εκ τούτου σήμερα εκλιπαρούν ακόμη και για το γάλα των παιδιών τους. Ενδεικτικό της φτώχειας πολλών νοικοκυριών, την οποία διαπιστώνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί της διεύθυνσης Πρόνοιας που επισκέπτονται τα σπίτια ανέργων και αναξιοπαθούντων πολιτών, είναι ότι υπάρχουν οικογένειες, κυρίως πολύτεκνες, που τα παιδιά τους βρέθηκαν να διαβάζουν με γκαζόλαμπα. 
“Η κατάσταση σε πολλά σπίτια με δύο άνεργους γονείς είναι τραγική. Και αυτό δύσκολα θα αλλάξει το επόμενο διάστημα” λέει χαρακτηριστικά η κ. Βασιλειάδου και σημειώνει με έμφαση ότι “πράγματι υπήρξαν γονείς πολύτεκνης οικογένειας στη Θεσσαλονίκη που στο σπίτι τους, όπως διαπιστώσαμε, δεν είχε ρεύμα καθώς ο λογαριασμός ήταν απλήρωτος, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο να διαβάζουν με γκαζόλαμπα”.
Η Πρόνοια μετρά κάθε μέρα νέες αιτήσεις για έκτακτα βοηθήματα. Τα αιτήματα των άνεργων και ανασφάλιστων πολιτών είναι χρήματα για να πληρώσουν λογαριασμούς, το ενοίκιο, τη δόση του δανείου τους για να μη βρεθούν στο δρόμο, ενώ ζητούν ακόμη και λίγα ευρώ, 50-100, για να αγοράσουν βασικά αγαθά.
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Της Φανής Σοβιτσλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου