11/12/10

Ιπτάμενα καλαμάρια!


Σε κύκλο δύο απ' τα ιπτάμενα

καλαμάρια της φωτογραφίας.
Η άσπρη γραμμή πίσω τους είναι
ο πίδακας νερού που εκτοξεύουν

Τα καλαμάρια, όπως και άλλα κεφαλόποδα, προωθούνται μέσα στη θάλασσα με πίδακες νερού που ρουφούν κάτω από το μανδύα τους και εκτοξεύουν στη συνέχεια με δύναμη από το σιφόνι τους. Ποιος, όμως - με εξαίρεση ίσως τους ναυτικούς - θα φανταζόταν ότι χρησιμοποιούν τον πίδακα νερού για να κάνουν και πτήσεις πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σαν μικροί πύραυλοι;
Οπως διαπιστώθηκε σε μελέτη ωκεανολόγων, ακόμα και καλαμάρια μήκους μόλις 20 εκατοστών είναι σε θέση να πετάξουν μέχρι και δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια! Κατά την πτήση τους, που βασίζεται κυρίως στην ώθηση από τον πίδακα νερού που εκτοξεύουν, χρησιμοποιούν και τα πτερύγιά τους, ακόμα και τα πλοκάμια τους, τα οποία κινούν σπειροειδώς, πετυχαίνοντας να μετακινηθούν εναέρια μέχρι και σε απόσταση 10 μέτρων. Πάντως, τα πτερύγιά τους φαίνεται να τα χρησιμοποιούν περισσότερο ως φτερά, παρά ως προωθητικά μέσα.

Τουλάχιστον 6 διαφορετικά είδη καλαμαριού έχει βεβαιωθεί ότι έχουν αυτές τις πτητικές ικανότητες, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να τα ανεβάσουν μέχρι και τα 3 μέτρα. Τα καλαμάρια άλλοτε πετούν μεμονωμένα και άλλοτε σε ομάδες, φτάνοντας ταχύτητα ανάλογη με εκείνη μικρών σκαφών. Οπως και στις αναπηδήσεις ψαριών έξω από το νερό, η πιθανότερη αιτία για τις πτήσεις καλαμαριών είναι η αποφυγή κάποιου θηρευτή που πλησίασε επικίνδυνα. Τα καλαμάρια όχι μόνο βρίσκονται ξαφνικά σε απόσταση αρκετών μέτρων απ' αυτόν, αλλά προκαλούν και σύγχυση στον κυνηγό τους, που χάνει για λίγο τα ίχνη τους.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου