14/12/10

Αγρια επεισόδια στην Ιταλία


Οι συμπλοκές μεταξύ ανδρών της αστυνομίας και φοιτητών που διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ιταλία, κλιμακώθηκαν μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι

Οι συμπλοκές μεταξύ ανδρών της αστυνομίας και φοιτητών που διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ιταλία, κλιμακώθηκαν μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. 

Από το πρωί φοιτητές διαδήλωναν κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, προσπαθώντας να πλησιάσουν το μέγαρο Παλάτσο Μαντάμα της γερουσίας και την ιδιωτική κατοικία, Παλάτσι Γκρατσιόλι, του Ιταλού πρωθυπουργού.
Οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν τα μέλη ομάδας των διαδηλωτών επιχείρησαν να μπουν στη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή», που περικλείει τη Βουλή, τη Γερουσία και το κυβερνητικό μέγαρο. Ακολούθως, ακραίες ομάδες διαδηλωτών άρχισαν να πυρπολούν κάδους, να ρίχνουν μολότοφ και να ξηλώνουν τα «σανπιετρίνι» - ειδικές πέτρες - από τα πεζοδρόμια και να τα εκτοξεύουν προς τους αστυνομικούς. 
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκαν σταθμευμένα ιδιωτικά αυτοκίνητα και ένα όχημα της αστυνομίας, άνδρες της οποίας απάντησαν με δακρυγόνα και προχώρησαν σε προσαγωγές τουλάχιστον δέκα διαδηλωτών. 

Σύμφωνα με τον έως στιγμής απολογισμό, τραυματίες είναι ένας φοιτητής, που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με τραύμα στο πρόσωπο, και τρεις αστυνομικοί. 
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στις κεντρικές περιοχές της Πλατείας Ντελ Πόπολο και της οδού Ντελ Κόρσο. 
Υπενθυμίζεται ότι από αύριο Τετάρτη, η Γερουσία αναμένεται να ασχοληθεί με την επικύρωση της πανεπιστημιακής μεταρρύθμισης, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκαλώντας τη σθεναρή αντίδραση των φοιτητών. 
Σύμφωνα με ιταλικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, πολλοί από τους φοιτητές καταγγέλουν ότι δεν έλαβαν μέρος στα επεισόδια και παρά ταύτα έγιναν στόχος των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν μεταβούν στα νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου