5/12/10

«Τεστ ανίχνευσης» του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω των αλόγων

Τη δημιουργία μητρώου ιπποειδών στο νομό Θεσσαλονίκης ξεκινά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχίας, μετά τη διαπίστωση, από τα μέσα του Φθινοπώρου μέχρι σήμερα, δεκατεσσάρων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου σε άλογα από την περιοχή των Βασιλικών. Στόχος της ενέργειας αυτής, σύμφωνα με τον Διευθυντή Κτηνιατρικής, Γιώργο Βαφειάδη, είναι να γνωρίζουν οι υπηρεσίες σε ποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης ενδημεί ο ιός ώστε στη συνέχεια να γίνονται εκεί ψεκασμοί για τα κουνούπια.
Ήδη έχουν καταγραφεί από το 2004, τουλάχιστον τρεις χιλιάδες άλογα, μαζί με τα ζώα των ιππικών ομίλων και τα ζώα αναψυχής και εργασίας. «Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ιπποειδών τα έχουν δηλώσει. Αυτή τη στιγμή καλούμε όσους δεν τα έχουν δηλώσει να το κάνουν, επικοινωνώντας με το πλησιέστερο αγροτικό κτηνιατρείο της περιοχής τους», σημειώνει ο κ. Βαφειάδης.

Ερωτηθείς για τα κρούσματα του ιού σε άλογα στην περιοχή των Βασιλικών αναφέρει: «ήταν πράγματι παράδοξο καθώς θα αναμέναμε κάτι τέτοιο στη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Δέλτα των τεσσάρων ποταμών. Εκεί όμως γίνονται συχνά εντατικοί ψεκασμοί για τα κουνούπια. Τα κρούσματα στα Βασιλικά είναι ενδεχόμενο να προέρχονται από ανθρώπους, φορείς του ιού. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη διαπίστωσή τους διενεργήθηκαν ψεκασμοί σε όλη την περιοχή».
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου