4/12/10

Αυστρία: Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε.

Η ιδιαίτερα ικανοποιητική κατάσταση που επικρατεί στην αυστριακή αγορά εργασίας, στην οποία καταγράφεται ρεκόρ απασχόλησης, με τον μεγαλύτερο από ποτέ αριθμό εργαζομένων στην Αυστρία, διαπιστώνεται από τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών στη Βιέννη.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε μέσα στους προηγούμενους δώδεκα μήνες κατά 13.399 και ανερχόταν το Νοέμβριο σε 244.346, σε σύνολο πληθυσμού της Αυστρίας 8,3 εκατομμύρια, που μεταφράζεται σε ποσοστό ανεργίας 5,2% με τον αυστριακό τρόπο μέτρησής της, ενώ κατά τον ευρωπαϊκό τρόπο μέτρησης το ποσοστό είναι στο 4,%, το δεύτερο χαμηλό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ολλανδία.
Σε σύγκριση με τον περσινό Νοέμβριο τα στοιχεία αναφέρουν πως στο μεταξύ χρονικό διάστημα δημιουργήθηκαν 61.000 νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες ένα μέρος είναι εκείνες που είχαν χαθεί λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και επανακτήθηκαν, ενώ το μεγαλύτερο είναι πρωτοδημιουργούμενες θέσεις εργασίας, κυρίως στον χώρο της εκπαίδευσης, της φροντίδας παιδιών και στον τομέα της υγείας.

Στην ανεργία των νέων, η Αυστρία κατόρθωσε να κρατήσει το ποσοστό σε μονοψήφιο αριθμό, στο 9,8%, το οποίο είναι το τρίτο χαμηλότερο στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Όπως αναφέρεται σχετικά, το σημερινό ρεκόρ απασχόλησης στην Αυστρία, με 3,3 εκατομμύρια μη ελεύθερους επαγγελματίες, ξεπερνά κάθε προηγούμενο, ακόμη και εκείνο που είχε σημειωθεί στο παρελθόν, το 2008, πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Από άποψη ανέργων, μικρότερος υπήρξε ο αριθμός τους μέσα στην τελευταία δεκαετία, μόνον το 2007, όταν ανερχόταν σε 223.610 (πάντα με αναφορά τέλη Νοεμβρίου), έναντι των 244.346 φέτος.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου