4/12/10

Εν μέσω διαδικτυακής πολιορκίας, το WikiLeaks προσπαθεί να παραμείνει online

Έπειτα από την απόφαση τουλάχιστον τριών διαδικτυακών παρόχων να πάψουν να εξυπηρετούν το WiliLeaks, ο διαβόητος δικτυακός τόπος αναγκάστηκε να καταφύγει σε διακομιστές που βρίσκονται στην Ελβετία, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να παραμείνει online.

Η διαδικτυακή πολιορκία καθιστά εμφανές ότι η ελευθερία του λόγου πλήττεται ακόμα και σε χώρες που υποτίθεται ότι τη σέβονται, υποστήριξε στον Guardian ο καταζητούμενος ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Άσαντζ.
Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και άλλα μέλη της ομάδας του δέχονται απειλές. «Οι απειλές κατά των ζωών μας έχουν πλέον γνωστοποιηθεί στο κοινό. Λαμβάνουμε όμως προφυλάξεις στο βαθμό που μπορούμε, δεδομένου ότι έχουμε να να αντιμετωπίσουμε μια υπερδύναμη» είπε στη βρετανική εφημερίδα.

Από χώρα σε χώρα Η αρχή των τεχνικών προβλημάτων ήρθε την Πέμπτη, όταν η αμερικανική Amazon ανακοίνωσε ότι παύει να φιλοξενεί το WikiLeaks σε διακομιστές του, επειδή ο δικτυακός τόπος παραβίασε την πνευματική ιδιοκτησία των διπλωματικών εγγράφων που διέρρευσαν. Η εταιρεία αρνήθηκε ότι δέχτηκε πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το WikiLeaks αναγκάστηκε τότε να καταφύγει στην επίσης αμερικανική EveryDNS, η οποία όμως διέκοψε κι αυτή την παροχή υπηρεσιών την Παρασκευή, λόγω των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον του δικτυακού τόπου, οι οποίες απειλούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρο το δίκτυο της εταιρείας.
O δικτυακός τόπος έμεινε offline για έξι ώρες, στη συνέχεια όμως ανακοίνωσε ότι βρήκε καταφύγιο στην ελβετική διεύθυνση WikiLeaks.ch.
Το ελβετικό όνομα χώρου .ch ελέγχεται από δύο εταιρείες, μία από τις οποίες βρίσκεται στη Γαλλία. Το απόγευμα της Παρασκευής, η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε τη λειτουργία του WikiLeaks σε διακομιστές που βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος. Ο υπουργός Βιομηχανίας Ερίκ Μπεσόν δήλωσε ότι ο διαδικτυακός τόπος «παραβιάζει τη μυστικότητα των διπλωματικών σχέσεων και εκθέτει σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων που προστατεύονται από το διπλωματικό απόρρητο».
Ο Τζούλιαν Άσαντζ, καταζητούμενος από την Interpol για υπόθεση βιασμού, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα στον Guardian ότι το WikiLeaks χρησιμοποιούσε επίτηδες παρόχους σε συγκεκριμένες χώρες, γνωρίζοντας ότι θα έμπαινε αργότερα στο στόχαστρο και θα καταδείκνυε έτσι το «έλλειμμα» στην ελευθερία του λόγου.
Ο δικηγόρος του WikiLeaks δήλωσε μάλιστα ότι οι κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον του δικτυακού τόπου ήταν έργο κάποιας κυβέρνησης. 
«Κάποιος, πιθανότατα κρατικός παράγων, ανέλαβε τον έλεγχο εκατοντάδων χιλιάδων ευάλωτων ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, και τους κάνει να συνδέονται ταυτόχρονα με τον WikiLeaks» δήλωσε ο Μαρκ Στίβενς.
«Υπάρχει μία σειρά συντονισμένων ενεργειών και, ως δικηγόρος με επαγγελματική εμπειρία κατά των κυβερνήσεων, αλλά και στο πλευρό κυβερνήσεων, αναρωτιέμαι για το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν την εβδομάδα που δημοσιεύονται τα διπλωματικά τηλεγραφήματα» επισήμανε.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου