Τα τελευταία χρόνια, οι δερματολόγοι βλέπουν έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ασθενών με τέτοιου είδους δερματοπάθεια, την οποία πλέον αποκαλούν «εξάνθημα του κινητού». Το εξάνθημα του κινητού ανήκει στις δερματίτιδες εξ επαφής και όπως όλες, έτσι κι αυτό τείνει να εξαφανίζεται μόλις οι ασθενείς παύουν να εκτίθενται στην αιτία του.
Υπολογίζεται ότι τo 3% των ανδρών και το 17% των γυναικών έχουν αλλεργία στο νικέλιο. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από το εξάνθημα του κινητού επειδή συχνά έχουν ήδη εκδηλώσει αλλεργία στα μεταλλικά σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα, κατά τον δρα Κλίφορντ Μπάσετ, αλλεργιολόγο στην πόλη της Νέας Υόρκης και μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργίας, Aσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI).
Προς το παρόν παραμένει ασαφές πόσοι άνθρωποι πάσχουν από αλλεργικές αντιδράσεις στα κινητά τους. Oμως στην ιατρική βιβλιογραφία δημοσιεύονται με αυξανόμενη συχνότητα περιστατικά ασθενών.
Μετά το 2000
Η πρώτη δημοσιευμένη περίπτωση εξανθήματος στο κινητό χρονολογείται από το 2000 και την υπογράφουν ιταλοί επιστήμονες.
Σε μία όμως από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που περιγράφηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπράουν και δημοσιεύθηκε το 2008 στην «Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας» (CMAJ), ένας 18χρονος παρουσίασε ένα περίεργο εξάνθημα στη δεξιά πλευρά του προσώπου του.
Oταν διαπιστώθηκε ότι το κινητό του είχε κατασκευαστεί από νικέλιο, οι γιατροί τού συνέστησαν να αλλάξει κινητό και να πάρει ένα δίχως νικέλιο, με αποτέλεσμα το εξάνθημα να εξαφανιστεί.
«Η αυξημένη χρήση των κινητών έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη έκθεση στο νικέλιο των κινητών», είπε η δρ Λιζ Φονέισιερ, επικεφαλής στο Τμήμα Αλλεργίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γουίνθροπ στη Νέα Υόρκη, σε παρουσίασή της για το θέμα στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του ACAAI, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνας.
Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο κινητό είναι ένα κόκκινο, «φουσκωμένο» εξάνθημα που προκαλεί κνησμό (φαγούρα), στα τμήματα του προσώπου που έρχονται σε επαφή με το κινητό. Εξάνθημα μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στις άκρες των δακτύλων όσων γράφουν διαρκώς SMS με κινητά που έχουν πλήκτρα από νικέλιο. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο πάσχων αναπτύσσει φλύκταινες και πληγές.
Η δρ Φονέισιερ, καθηγήτρια Κλινικής Ιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, λέει πως έχει δει πολλούς ασθενείς με αλλεργία στο νικέλιο, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτήν. «Ερχονται δίχως να έχουν την παραμικρή ιδέα τι προκαλεί το εξάνθημά τους», τονίζει.
Για όσους υποψιάζονται ότι έχουν αλλεργία στο νικέλιο, ένα δερματικό τεστ στο ιατρείο ενός αλλεργιολόγου μπορεί να επιβεβαιώσει τις υπόνοιές τους, λέει ο δρ Μπάσετ. Επιπλέον, ένα απλό τεστ μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη νικελίου στο κινητό ή σε άλλο αντικείμενο.
Η θεραπεία
«Εάν εμφανιστεί εξάνθημα από ένα κόσμημα, από το μεταλλικό κουμπί του τζιν σας ή στο πρόσωπο από το κινητό σας, πιθανότατα έχετε υπερευαισθησία στο νικέλιο», εξηγεί η δρ Φονέισιερ.
Για να αντιμετωπίσετε το εξάνθημα του κινητού, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει κάποια ήπια κορτικοστεροειδή αλοιφή, αλλά είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε μακριά από το πρόσωπό σας τα τμήματα του τηλεφώνου που αποτελούνται από νικέλιο.
«Αγοράστε μια θήκη για το κινητό, αρχίστε να μιλάτε με hands-free, χρησιμοποιήστε ένα bluetooth ή αλλάξτε συσκευή, επιλέγοντας μία που δεν περιέχει στις επιφάνειές της νικέλιο», συνιστά η δρ Φονέισιερ.
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου