3/12/10

Βόρεια Ελλάδα:Εξι κρεβάτια για 900 ασθενείς με AIDS!

Εξι κρεβάτια για 900 ασθενείς με AIDS. Τόσοι είναι οι άνθρωποι στη Βόρεια Ελλάδα που χτυπημένοι από το AIDS παρακολουθούνται στην ειδική αλλά ξεχασμένη μονάδα του ΑΧΕΠΑ, καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή. Η μοναδική, για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων διαθέτει μόλις 6 κλίνες νοσηλείας, που είναι σχεδόν μονίμως κατειλημμένες, την ώρα που αυξάνονται φορείς και ασθενείς.
«Εχουμε μεγάλο πρόβλημα. Τα κρεβάτια και οι χώροι είναι όπως την εποχή που παρακολουθούνταν 150 άτομα. Η πληρότητα είναι 100%. Αναγκαζόμαστε να δανειζόμαστε κρεβάτια από την Παθολογική Κλινική. Τον τελευταίο χρόνο είχαμε 120 νέους οροθετικούς, εκ των οποίων το 75% άνδρες ομοαμφιφυλόφιλοι και το υπόλοιπο γυναίκες, όλοι ηλικίας 30 - 45 ετών. 
Την τελευταία πενταετία παρατηρείται αύξηση των οροθετικών και κάθε χρόνο έχουμε στη μονάδα 120 - 140 νέα περιστατικά», λέει στον «Α» ο υπεύθυνος της μονάδας, παθολόγος- λοιμωξιολόγος, επιμελητής Α΄, Παναγιώτης Κολλάρας. Λόγω στενότητας, δεν επαρκεί ο χώρος για τα γραφεία προσωπικού και την αποθήκευση των φακέλων των ασθενών, ενώ οι υποσχέσεις για ενίσχυση ή μετεγκατάσταση πέφτουν στο κενό, όπως καταγγέλλουν ασθενείς και εργαζόμενοι. 

Το θετικό είναι ότι το νοσηλευτικό προσωπικό έχει αυξηθεί στα 12 άτομα. «Οι χρόνιοι ασθενείς απευθύνονται σε εμάς κάθε τετράμηνο. Κάθε μήνα, όμως, χρειάζεται να συνταγογραφούνται τα αντιρετροϊκά φάρμακα. Πλέον, όμως, οι ασθενείς εκτός Θεσσαλονίκης τα παραλαμβάνουν με κούριερ και δε χρειάζεται να ταλαιπωρούνται», αναφέρει ο κ. Κολλάρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικές είναι οι εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση, αφού πλέον χορηγείται ένα χάπι αντί πολλών και με λιγότερες παρενέργειες.
Αυξάνονται τα κρούσματα
Την ίδια ώρα, το AIDS συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του, όπως ανακοίνωσε χτες, παγκόσμια ημέρα για την αντιμετώπισή του, το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Στη χώρα μας, άλλα 519 νέα κρούσματα του ιού καταγράφηκαν το 2010, τα οποία ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των HIV οροθετικών ατόμων που έχουν δηλωθεί σε 10.452. Από αυτά, τα 8.453 (80,9%) περιστατικά ήταν άνδρες, τα 1.951 (18,7%) γυναίκες, ενώ για ένα μικρό ποσοστό το φύλο δε δηλώθηκε. Το παρήγορο είναι ότι τα κρούσματα σε παιδιά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες. Σε σύνολο 37 παιδιών με AIDS, το 64,9% έχουν μολυνθεί από τη μητέρα τους.
Πάντως, ανησυχητικά στοιχεία αναφέρθηκαν στο τελευταίο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS στη Βιέννη, σύμφωνα με τα οποία ο ιός απλώνεται με την ταχύτητα του... φωτός στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης (μεταξύ αυτών χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και στην κεντρική Ασία και το 80% των φορέων δεν έχουν κλείσει ούτε τα 30 χρόνια τους.
Ερευνα του ΚΕΘΕΑ δείχνει ότι οι βασικές αδυναμίες της χώρας μας, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του AIDS, είναι η απουσία μακροπρόθεσμου και ευέλικτου σχεδιασμού, η ανεπάρκεια πόρων και ειδικού επιστημονικού προσωπικού και τα περιορισμένα ερευνητικά στοιχεία από εδικούς πληθυσμούς, όπως οι μετανάστες. Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Sunflower», όπου συμμετέχουν 11 κράτη - μέλη της ΕΕ. Οπως διαπιστώθηκε, η Πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει άμεσα προγράμματα πρόληψης σε νέους και στοχευμένες παρεμβάσεις σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Χτες, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την αντιμετώπιση του AIDS, η κοινωνική οργάνωση «Αγάπη» πραγματοποίησε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Μέλη και φίλοι της οργάνωσης βρέθηκαν στον πεζόδρομο της Ικτίνου και από ειδικά διαμορφωμένο σταντ διένειμαν ενημερωτικά έντυπα στους περαστικούς.
Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ-ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου