3/12/10

WikiLeaks: Νόμιμη η αποκάλυψη των εμπιστευτικών εγγράφων

Εκπρόσωπος του WikiLeaks υποστηρίζει ότι η δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων δεν συνιστά παράνομη πράξη.
Η αποκάλυψη των εμπιστευτικών εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας από τον ιστότοπο WikiLeaks είναι απολύτως νόμιμη, υποστήριξε εκπρόσωπος του WikiLeaks.
Ο Κριστίν Χράφνσον δήλωσε ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν οι αξιωματούχοι εξ' ονόματος του λαού και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η δημοσίευση των εγγράφων αυτών μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις διμερείς σχέσεις διαφόρων κρατών.
«Εάν η διεθνής σταθερότητα βασίζεται σε απάτες και ψέματα, ίσως χρειάζεται λίγο ταρακούνημα», δήλωσε στην τηλεόραση του Ρόιτερ ο εκπρόσωπος του WikiLeaks.
«Νομίζω γενικώς ότι όλες οι επικοινωνίες θα έπρεπε να είναι όσο γίνεται περισσότερο δημόσιες. Μπορεί να υπάρχει κάποια δικαιολογία για τη μυστικότητα, αλλά γενικώς μιλούμε για αξιωματούχους που λειτουργούν στο όνομα του λαού και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ιστοτόπου που έχει προκαλέσει αίσθηση διεθνώς με τα έγγραφα που αποκαλύπτει.

«Κάνουμε κάτι καλό. Αυτό που κάνουμε είναι για το ευρύ κοινό. Νομίζω ότι είναι απολύτως νόμιμο. Δεν έχουμε ακούσει καμία δικαιολογία ή αναφορά σε νομοθεσία την οποία υποτίθεται ότι έχουμε παραβιάσει, άρα δεν νομίζουμε ότι παραβιάζουμε κάποιο νόμο», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ιστοτόπου.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι μέχρι τώρα έχουν δημοσιευθεί μερικές εκατοντάδες από τα χιλιάδες έγγραφα που έχει στην κατοχή της η WikiLeaks και ίσως χρειαστούν μήνες για να αποκαλυφθούν όλα.
«Πιστεύουμε ότι η διαφάνεια είναι η βαση μίας υγειούς δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Λάθος στο ένταλμα σύλληψης επέτρεψε στον Ασάντζ να αποφύγει τη σύλληψη
Λάθος στη διατύπωση του σουηδικού εντάλματος σύλληψης εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ του επέτρεψε να αποφύγει τη σύλληψη στην Βρετανία, αποκαλύπτουν σήμερα οι Times του Λονδίνου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται αστυνομική πηγή, η βρετανική αστυνομία γνώριζε πως ο Ασάντζ κρυβόταν ίσως στη νοτιοανατολική Βρετανία, αλλά δεν μπορούσε να επέμβει διότι το σουηδικό ένταλμα σύλληψης είχε λάθη.
Η Interpol εξέδωσε την Τρίτη ένταλμα σύλληψης κατά του 39χρονου Ασάνζ, ο οποίος καταζητείται από τη Σουηδία ως ύποπτος για «βιασμό και σεξουαλική επίθεση».
Το WikiLeaks άρχισε από την Κυριακή την σταδιακή δημοσιοποίηση 251.000 αμερικανικών απόρρητων διπλωματικών εγγράφων.
Δεν υπάρχει πρόβλημα με το ένταλμα σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία
Η σουηδική αστυνομία που εξέδωσε διεθνές ένταλμα κατά του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ, ανακοίνωσε σήμερα πως δεν υπάρχει πρόβλημα στην διατύπωση του κειμένου (του εντάλματος) όπως ανέφεραν νωρίτερα πληροφορίες από την Βρετανία.
«Για μας δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως θα ερευνήσουμε το θέμα», τόνισε ο Τόμι Κανγκασβιέρι εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο οποίος έχει αναλάβει την αποστολή του φακέλου στην Interpol.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε επαφή με την Βρετανία για να μάθουμε αν υπάρχει πρόβλημα και αν ναι ποιο είναι αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως η σουηδική πλευρά έκανε αυτό που έπρεπε όπως έπρεπε.
Ρωσία: εν δυνάμει μαφιόζικο κράτος
Η Ρωσία είναι «μαφιόζικο» κράτος, τα πολιτικά κόμματα της οποίας λειτουργούν «χέρι με χέρι» με το οργανωμένο έγκλημα, θεωρεί Ισπανός εισαγγελέας, οι εκτιμήσεις του οποίου περιλαμβάνονται σε αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks.
Ο εισαγγελέας Χοσέ Γκονθάλεθ, ο οποίος ερευνά εδώ και μία δεκαετία το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα, «θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφοροποίηση ανάμεσα στις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης και στις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος», σύμφωνα με το τηλεγράφημα το οποίο εστάλη τον Φεβρουάριο 2010 από την αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη.
Ο Ισπανός εισαγγελέας συμφωνεί με τη θέση του Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Λονδίνο τον Νοέμβριο 2006, και ο οποίος θεωρούσε ότι η δηλητηρίασή του με ραδιενεργό πλουτώνιο 210 ήταν έργο των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας του ρωσικού κράτους, οι οποίες «είναι τα αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος».
«Ορισμένα πολιτικά κόμματα στη Ρωσία ενεργούν χέρι με χέρι με το οργανωμένο έγκλημα», θεωρεί ο Ισπανός εισαγγελέας, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.
«(Ο εισαγγελέας) εξηγεί ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, του Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, δημιουργήθηκε από την KGB και τον διάδοχό της, τo SVR, που στεγάζει πολλούς σκληρούς εγκληματίες», αναφέρεται στο διπλωματικό έγγραφο.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υπάρχουν επίσης «αποδεδειγμένοι δεσμοί ανάμεσα σε ρωσικά πολιτικά κόμματα και το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση όπλων».
Οι ρωσικές αρχές χρησιμοποιούν τη μαφία για επιχειρήσεις τις οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν «αξιοπρεπώς ως κυβέρνηση», όπως είναι η αποστολή όπλων στους Κούρδους για την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας.
Ο Ισπανός εισαγγελέας είναι επίσης πεπεισμένος ότι οι αξιωματούχοι των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών βρίσκονται πίσω από την υπόθεση του Arctic Sea, για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε όπλα στο Ιράν το 2009, σύμφωνα με το διπλωματικό τηλεγράφημα.
Σε άλλο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας, το οποίο εστάλη μετά τη δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φράιντ έθετε το ερώτημα «εάν υπηρεσίες ασφαλείας εκτός ελέγχου μπορούν να ενεργούν... χωρίς να το γνωρίζει ο (Βλαντιμίρ) Πούτιν, γνωρίζοντας την προσήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού στις λεπτομέρειες».
Σύμφωνα με τον Ισπανό εισαγγελέα, η μαφία κυβερνά επίσης τη Λευκορωσία και την Τσετσενία και ασκεί «εκτεταμένο έλεγχο» επί ζωτικών τομέων της διεθνούς οικονομίας, όπως είναι ο τομέας του αλουμινίου.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου