19/12/10

Οι ΗΠΑ μηνύουν την BP για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού


Μήνυση εναντίον της BP και των 8 εταιρειών με τις οποίες συνεργαζόταν για την άντληση πετρελαίου στη μοιραία πλατφόρμα στον Κόλπο του Μεξικού υπέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση, κατηγορώντας τες για παραβίαση των ομοσπονδιακών κανόνων ασφαλείας, που οδήγησε στην έκρηξη της 20ής Απριλίου. Παρ’ ότι η μήνυση δεν αναφέρει σαφώς τις συνέπειες που πρόκειται να έχουν εφόσον καταδικαστούν οι εταιρείες, το ύψος των αποζημιώσεων και προστίμων που θα κληθούν να καταβάλουν υπολογίζεται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι κατηγορίες εναντίον του πετρελαϊκού «γίγαντα» και των συνεργατών του αναφέρουν ότι δεν ελήφθησαν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας στην πετρελαιοπηγή, ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα ασφαλέστερα και πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για να παρακολουθούνται διαρκώς οι συνθήκες στο σημείο και ότι δεν εφαρμόστηκαν τα κατάλληλα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού, των μηχανημάτων, των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπο Wikileaks παρόμοιο πλήγμα είχε υποστεί η BP στο Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο του 2008 μετά την έκρηξη σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου.

Η «αμαρτωλή» εταιρεία
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στους κατηγορούμενους για την έκρηξη στον Κόλπο του Μεξικού δεν συμπεριλαμβάνεται η Halliburton, η εταιρεία με το «αμαρτωλό» παρελθόν, που ήταν υπεύθυνη για το σφράγισμα της πετρελαιοπηγής, παρ’ ότι το κατηγορητήριο αναφέρεται σαφώς στην αποτυχία της συγκεκριμένης διαδικασίας ως παράγοντα που συνέβαλε στη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο. Δεν αποκλείεται ωστόσο τόσο η λίστα των κατηγορουμένων όσο και των κατηγοριών να διευρυνθεί αργότερα, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γενικός Εισαγγελέας, Ερικ Χόλντερ, λέγοντας ότι η νομική διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Η BP έσπευσε να δείξει «καλή θέληση», τονίζοντας αφενός ότι έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 20 δισ. δολάρια για να καλύψει τις ζημίες που προέκυψαν από τη διαρροή πετρελαίου και αφετέρου ότι συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση για να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της που θα προκύψουν.
Ταυτόχρονα όμως διευκρίνισε ότι η μήνυση δεν συνιστά αυτόματα και καταδίκη ή απόδειξη ότι το κατηγορητήριο ευσταθεί. Οι υπόλοιπες εταιρείες δεν έδειξαν την ίδια... καλή διάθεση, πάντως, και επικαλούμενες την περιβαλλοντική νομοθεσία επέρριψαν κάθε ευθύνη στον πετρελαϊκό κολοσσό.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου