19/12/10

Νέος «οικολογικός» τύπος αρχείου κειμένου από τη WWF


Έναν ακόμη πρωτότυπο τρόπο για την προστασία του πλανήτη και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του σκέφτηκε το Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση (WWF): Πρόκειται για ένα νέο είδος αρχείου που "σώζεται" μεν στον υπολογιστή, αλλά... αρνείται να εκτυπωθεί!
Το WWF δημιούργησε το δικό του τύπο αρχείου, που μάλιστα φέρει το όνομά του (.wwf). Μοιάζουν με τα γνωστά αρχεία .pdf, μόνο που δεν μπορούν να εκτυπωθούν. Με τον τρόπο αυτό, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση θέλει να περάσει το μήνυμα ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε γραφεία και σπίτια σε όλο τον κόσμο, κάνουν μεγάλη σπατάλη χαρτιού, τυπώνοντας με το παραμικρό κείμενα και άλλα έγγραφα, τα οποία θα μπορούσαν απλώς να διαβάζουν στην οθόνη του υπολογιστή.
Η οργάνωση συστήνει στους χρήστες να αποφασίζουν ποια αρχεία τους δεν απαιτούν εκτύπωση οπωσδήποτε και να σώζουν τα υπόλοιπα αρχεία, που είναι μόνο για ανάγνωση, στο νέο format .wwf. Όταν τα αρχεία αυτά διανέμονται σε άλλους, αυτοί θα μπορούν να τα διαβάσουν, αλλά όχι να τα εκτυπώσουν, κάτι που μπορεί να είναι ενοχλητικό για μερικούς, αλλά θα σώσει αρκετά δέντρα που δεν θα καταλήξουν στην χαρτοβιομηχανία ως πρώτη ύλη.
Για να χρησιμοποιήσει κάποιος το νέο τύπο αρχείου, πρέπει πρώτα να κατεβάσει ένα μικρό πρόγραμμα λογισμικού από τη διεύθυνση http://www.saveaswwf.com/en. Προς παρόν τα αρχεία .wwf διατίθενται μόνο για λειτουργικό σύστημα Mac OS X, αλλά σύντομα θα κυκλοφορήσει και μια έκδοση για Windows.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου