8/12/10

Κατάστημα ηλεκτρονικών βιβλίων εγκαινίασε στις ΗΠΑ η Google

Ήταν ήδη βιβλιοθηκάριος, τώρα έγινε και βιβλιοπώλης: η Google εγκαινίασε στην αμερικανική αγορά το κατάστημα ψηφιακών βιβλίων eBooks, το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει τη σημερινή κυριαρχία της Amazon και της Apple.

Ο κατάλογος του νέου καταστήματος περιλαμβάνει προς το παρόν 3 εκατομμύρια τίτλους -ένας μικρός αριθμός σε σχέση με τους 15 εκατομμύρια τόμους που είχαν ψηφιοποιηθεί για την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Google Books.
Μέχρι σήμερα, το Google Books επέτρεπε στους χρήστες να αναζητούν βιβλία και να διαβάζουν αποσπάσματα από τους τίτλους συνεργαζόμενων εκδοτών. Στις περιπτώσεις βιβλίων που δεν καλύπτονται πλέον από πνευματικά δικαιώματα, ο χρήστης είχε πρόσβαση στα πλήρη κείμενα.
Στο εξής, οι επισκέπτες του Google Books θα μπορούν να συνδέονται στο eBooks για να αγοράζουν ολόκληρα βιβλία από 4.000 εκδότες, όπως οι Simon & Schuster, η Randomhouse Inc. και η Penguin.

Εκατομμύρια ακόμα τίτλοι θα μπορούσαν να προστεθούν στον κατάλογο αν η αμερικανική δικαιοσύνη εγκρίνει μια συμβιβαστική συμφωνία ανάμεσα στη Google και τους Αμερικανούς εκδότες και συγγραφείς.
Η συμφωνία, ύψους 125 εκατ. δολαρίων, βρίσκεται στα σκαριά εδώ και δύο χρόνια, συναντά όμως αντιδράσεις από ανταγωνιστές της Google, από οργανώσεις καταναλωτών, ακαδημαϊκούς, ακόμα και από κυβερνήσεις, οι οποίες ανησυχούν ότι η αμερικανική εταιρεία αποκτά υπερβολική δύναμη στην αγορά βιβλίου.
Μάλιστα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επισημάνει στο δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση ότι η συμβιβαστική συμφωνία ενδέχεται να παραβιάζει τη νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα και τον ανταγωνισμό στην αγορά.
Η Amazon είναι ένας από τους ανταγωνιστές της Google που προσπαθεί να ακυρώσει τη συμφωνία.
Το Google eBooks πουλά τα βιβλία σε ειδικά φορμά, προσαρμοσμένα για ανάγνωση στον υπολογιστή, στη συσκευές ανάγνωσης της Sony, σε φορητές συσκευές Google Android, ή στο iPad και το iPhone της Apple (η οποία έχει το δικό της αντίστοιχο βιβλιοπωλείο).
Το Kindle, η συσκευή ανάγνωσης της Amazon, δεν είναι συμβατή με τα αρχεία της Google.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου