23/1/11

12 δισ. τα μέτρα στο νέο μνημόνιο


Υπό την πίεση του χρόνου εν όψει της επικείμενης επίσκεψης της τρόικας στα τέλη του μήνα, το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει ταχύτητα για να ετοιμάσει το νέο πακέτο μέτρων. Τον Φεβρουάριο «κλειδώνει» το μείγμα περικοπών
Υπό την πίεση του χρόνου εν όψει της επικείμενης επίσκεψης της τρόικας στα τέλη του μήνα, το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει ταχύτητα για να ετοιμάσει το νέο πακέτο μέτρων με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-14.
Στο οικονομικό επιτελείο περνούν από κόσκινο όλες τις δαπάνες και τους φόρους προκειμένου να εντοπίσουν νέες πηγές εξοικονόμησης πόρων για τη μείωση του ελλείμματος από τα 17 δισ. ευρώ που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος σε περίπου 6 δισ. ευρώ το 2014.
Στόχος είναι μέσα στον Φεβρουάριο να έχει συνταχθεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο και να λάβει το πράσινο φως από την τρόικα κατά την τρίτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου.
Στο τραπέζι των συζητήσεων για την εξειδίκευση των νέων μέτρων βρίσκονται περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε φορείς, οργανισμούς και ΔΕΚΟ και αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου είναι η αποσαφήνιση των μη καθορισμένων μέτρων που περιέχει το μνημόνιο, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής θα καλυφθεί με μέτρα που έχουν είτε υποδειχθεί είτε συμφωνηθεί με την τρόικα.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

Ψαλίδισμα κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου με την καθιέρωση νέου μισθολογίου
Μείωση του προσωπικού στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα με απολύσεις συμβασιούχων και αύξηση της αναλογίας μεταξύ αποχωρήσεων και προσλήψεων που σήμερα είναι για κάθε πέντε αποχωρήσεις υπαλλήλων μία πρόσληψη.
1. ΜΙΣΘΟΙ
Mε το νέο μισθολόγιο θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ οι μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου, κυρίως μέσω του ψαλιδίσματος και της κατάργησης ορισμένων επιδομάτων.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, το 2012 τα επιδόματα ανεργίας θα περικοπούν κατά 500 εκατ. ευρώ καθώς θα χορηγούνται μόνο σε όσους ανέργους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
2. ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Θα μειωθεί το προσωπικό στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα με απολύσεις συμβασιούχων και αύξηση της αναλογίας μεταξύ αποχωρήσεων και προσλήψεων που σήμερα είναι για κάθε πέντε αποχωρήσεις υπαλλήλων μία πρόσληψη.
Επίσης προβλέπονται εκτετα- μένες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου
3. ΦΟΡΟΙ
Η κυβέρνηση μελετά την περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και κατάργηση της γεωγραφικής διαφοροποίησης (νησιά) και όλων των εξαιρέσεων από τον φόρο με στόχο επιπλέον έσοδα 300 εκατ. ευρώ.
Δρομολογούνται εξομοίωση των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές και μείωση των απαλλαγών στη φορολογία ακινήτων.
Πηγή: Έθνος (Κώστας Αντωνάκος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου