8/1/11

Παρίσι : Κατάληψη κτιρίου από φοιτητές που διαμαρτύρονται για την αύξηση των ενοικίων


Γάλλοι αστυνομικοί απέκλεισαν κτίριο γραφείων, ακριβώς απέναντι από το Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου φοιτητές έχουν κάνει κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των ενοικίων.
Περί τους 30 φοιτητές και ακτιβιστές έχουν μετακομίσει στο άδειο κτίριο στην αριστοκρατική λεωφόρο Ματινιόν ζητώντας από την κυβέρνηση Σαρκοζί να κάνει επιτέλους κάτι για το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών.
Η ομάδα τους λέγεται «Μαύρη Πέμπτη» (Jeudi Noir), από την ημέρα της εβδομάδας την οποία κυκλοφορούν εφημερίδες με μικρές αγγελίες για ενοικίαση σπιτιών. Αστειεύονται μάλιστα ότι ο Σαρκοζί δεν μπορεί να ξυριστεί χωρίς να βλέπει, απέναντί του, το πρόβλημα.

Εχουν κάνει κατάληψη, από τον περασμένο μήνα, στον αρ. 22 της λεωφόρου Ματινιόν, σε πρώην κτίριο ασφαλιστικής εταιρείας, που είναι άδειο από το 2006.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο site location-etudiant. fr, τα ενοίκια για τους φοιτητές στο Παρίσι αυξήθηκαν πέρυσι κατά 4,4%.
Οι καταληψίες, που πόζαραν σε ένα μπαλκόνι του κτιρίου για τους δημοσιογράφους, προσκαλούν τον κόσμο να τους επισκεφθεί.
Αλλά σήμερα το πρωί 15 αστυνομικοί απέκλεισαν τη λεωφόρο Ματινιόν, εμποδίζοντας κάποιους βουλευτές του κόμματος των Πρασίνων που ήθελαν να μιλήσουν μαζί τους.
Το κτίριο έχει οκτώ ορόφους, ο καθένας με εμβαδόν 527 τετρ. μέτρων. Η εφημερίδα Le Parisien γράφει ότι οι φοιτητές κοιμούνται σε ράντζα και υπνόσακους, και ότι η παροχή νερού και ηλεκτρικού δεν έχει διακοπεί στο κτίριο.
«Η Μαύρη Πέμπτη έχει θέσει την κυβέρνηση υπό παρακολούθηση», λέει η οργάνωση στο site της στο Διαδίκτυο. Στόχος τους; «Να καταγγείλλουμε την αδιαφορία της για την κρίση της στέγασης που γιγαντώνεται λόγω οικονομικής κρίσης».
Πηγή: Το Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου