8/1/11

Για τη συνάντηση με την υφυπουργό Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου


 Ντίνου Παντελίδη
Χρειάστηκε να περάσουν 5 ώρες για να δεχτεί  η υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου την επιτροπή των αδιόριστων-διοριστέων εκπαιδευτικών.
 Στη συγκέντρωση που είχε καλέσει σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή Διοριστέων Εκπαιδευτικών,  το Σωματείο Εκπαιδευτικών 24μήνου και ΑΣΕΠ και η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών στο Υπ. Παιδείας η υφυπουργός αρχικά μας παρέπεμψε σε υπηρεσιακό παράγοντα. Οι αδιόριστοι και οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί αρνηθήκαμε και απαιτήσαμε να συναντήσουμε την υπουργό ή την υφυπουργό έτσι ώστε να έχουμε δέσμευση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στο αίτημα της μονιμοποίησης με βάση την επιτυχία στον ΑΣΕΠ και την προϋπηρεσία.
 Οι εντολές για σφραγισμένο υπουργείο και απαγόρευση εισόδου – επειδή τα υπουργεία έχουν δουλειά! - δε φάνηκαν ικανά να μας εμποδίσουν να μπούμε στο υπ. Παιδείας, το οποίο βέβαια αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού κι όχι τσιφλίκι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Μάλιστα είναι ειρωνεία όταν ξέρουμε πως οι δουλειές αυτές τον τελευταίο καιρό αφορούν τη συρρίκνωση του δημόσιου δωρεάν σχολείου, με υποχρηματοδότηση, με συγχωνεύσεις σχολείων, συμπτύξεις τμημάτων, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων του συνόλου των εκπαιδευτικών κλπ.. Κι όλα αυτά να απευθύνονται σε ανθρώπους οι οποίοι δούλεψαν με τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες επί χρόνια για να συγκεντρώσουν προϋπηρεσία, να πετύχουν σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ …. Και είναι πρόκληση να εγκαλεί η υφυπουργός όσους διορισμένους «τους συμπαραστέκονται» όπως λέει θέλοντας να διαχωρίζει τους εκπαιδευτικούς.

 Στη συνέχεια, αφού βέβαια οι εκπαιδευτικοί μπήκαμε στο υπουργείο, οι εκεί παράγοντες κατάλαβαν ότι δε μπορούσαν να μας τελειώσουν με συνοπτικές διαδικασίες –ακόμη κι όταν τα ΜΑΤ εμφανίστηκαν και στον 3ο όροφο του υπουργείου- γι’ αυτό μας πρότειναν να δούμε το γ. γραμματέα κ. Κουλαϊδή που φυσικά είναι αναρμόδιος να απαντήσει και να δεσμευτεί στα αιτήματα των εκπ/κών. Η επιμονή και η αποφασιστικότητά μας υποχρέωσαν την εκνευρισμένη υφυπουργό να δεχτεί την επιτροπή (στις 4μμ), και αφού άκουσε το αίτημα για μόνιμο διορισμό όλων όσων έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα είτε με προϋπηρεσία είτε με ΑΣΕΠ, απάντησε ψυχρά:«οι προσλήψεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολείων». Αμέσως μετά αποχώρησε επιδεικτικά.
 Είπε ουσιαστικά ότι κανείς δε θα διοριστεί επιβεβαιώνοντας ότι αυτό αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης μέσα από το μνημόνιο που υπέγραψε με ΔΝΤ και Ε.Ε.

Γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως όσοι εκπαιδευτικοί προσληφθούν την επόμενη σχολική χρονιά θα προσληφθούν μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ (στην καλύτερη περίπτωση θα προσληφθούν στα μέσα του Σεπτέμβρη, θα απολυθούν τον Ιούνη και ποτέ δε θα συμπληρώσουν 40 χρόνια δουλειάς για να πάρουν την ελάχιστη σύνταξη του νέου αντιασφαλιστικού νόμου). Μια κατάσταση την οποία τη ζούμε φέτος στα σχολεία με εκπαιδευτικούς που πληρώθηκαν μετά από 4 μήνες δουλειάς αφού πρώτα προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Με εκπαιδευτικούς που κλήθηκαν να υπογράψουν άθλιες ατομικές συμβάσεις εργασίας και μόνο με την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος -που ανέτρεψε τους σχεδιασμούς του υπουργείου- κατοχύρωσαν μισθό, ένσημα, δικαιώματα κλπ.
Όμως τίποτε δεν τελείωσε σήμερα.
 Αδιόριστοι – διορισμένοι μέσα από τους εκπαιδευτικούς συλλόγους Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των παιδιών για δημόσιο δωρεάν σχολείο, θα διεκδικήσουμε το 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία, θα αντισταθούμε στο φθηνό, πειθαρχημένο σχολείο της αγοράς και θα παλέψουμε για μόνιμη και σταθερή εργασία με διορισμό για όλους τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου