9/1/11

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις ανασκαφές στη Ζώμινθο


Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Κρήτης παραμένουν πρώτα στο παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μετά τις ανασκαφές στον Πλακιά, στην πρώτη σελίδα του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού«Αrchaeology» παραμένει για δεύτερο χρόνο η ανασκαφή της Ζωμίνθου στον Ψηλορείτη, την οποία ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια o Γιάννης Σακελλαράκης, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο εντοπισμός ρωμαϊκών αρχαιοτήτων πάνω από αυτές της Μινωικής Εποχής υπήρξε το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο της τελευταίας ανασκαφικής περιόδου στην περιοχή. 
«Η σημασία του ευρήματος έγκειται στο γεγονός ότι δύο ήταν οι μεγάλες περίοδοι άνθησης του Ιδαίου Αντρου στα ιστορικά χρόνια, η γεωμετρική-αρχαϊκή και η ρωμαϊκή. Με αυτή την άνθηση φαίνεται τώρα να ταυτίζεται και η Ζώμινθος, η οποία εμφανίζει τεράστια μακροβιότητα, αφού στον ίδιο τόπο, επάνω στα βουνά, οι άνθρωποι ζούσαν επί χιλιετίες» λέει η κυρία Εφη Σαπουνά-Σακελλαράκη.
Όπως αποδεικνύεται, λοιπόν, η Ζώμινθος ήταν μια πολύ σημαντική θέση της 2ης χιλιετίας π.Χ. στον Ψηλορείτη, σε ύψος 1.200 μέτρα από τη θάλασσα και πάνω στην αρχαία διαδρομή που ακολουθούσαν οι πιστοί από το ανάκτορο της Κνωσού στο Ιδαίο Αντρο, όπου κατά την παράδοση γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Δίας. 

Ο εντοπισμός της αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι οι αρχαίοι Μινωίτες, οι οποίοι ως τώρα ήταν γνωστότεροι ως ναυτικοί, ήταν επίσης ορεσίβιοι, κάτι που ανοίγει νέους δρόμους στην ερμηνεία του πολιτισμού τους.
Πέραν αυτών, από την αρχαιολογική ομάδα της Ζωμίνθου έχει δημιουργηθεί στο Ιnternet ένα εικονικό μοντέλο-μουσείο με ευρήματα από το εργαστήρι κεραμικής το οποίο είχε έρθει στο φως το 1989 κατά την πρώτη σύντομη έρευνα που είχε διεξαγάγει ο Σακελλαράκης αμέσως μετά τον εντοπισμό της αρχαιολογικής θέσης. 
Το ψηφιακό μουσείο όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει τα διάφορα ευρήματα, μαζί με φωτογραφίες από τις ανασκαφές, θα είναι διαθέσιμο πολύ σύντομα για το ευρύ κοινό. Επίσης, ένα μήνυμα που υπογράφεται από την ανασκαφική ομάδα του πληροφορεί μάλιστα τα εκατομμύρια αναγνωστών του περιοδικού για τον θάνατο του επιστήμονα, που επί των ημερών του κατείχε όσο κανείς άλλος τη μινωική αρχαιολογία, είχε πραγματοποιήσει σπουδαίες ανακαλύψεις και είχε καταθέσει τις γνώσεις του σε εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες, συγγράμματα, βιβλία. 
Και επειδή η ανασκαφή θα συνεχιστεί κανονικά υπό τη διεύθυνση πλέον της αρχαιολόγου Εφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, στο περιοδικό παρουσιάζονται και τα τελευταία ευρήματα στη Ζώμινθο.

ΠΗΓΗ: kapistri / ΠΑΙΔΕΙΑ-PAIDEIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου